Бившият обединен световен шампион Джордж Камбосос Младши тръгва на поход за нов пояс. На пътя му стои украинецът Василий Ломаченко, световен шампион в три дивизии, който възнамерява да напише още една триумфална глава в кариерата си. Ломаченко и Камбосос ще се изправят в сблъсък за вакантната световна титла на IBF в лека категория като част от тройния мач за световната титла в неделя, 12 май, в RAC Arena в Пърт, Австралия. През следващите седмици ще бъдат обявени още два двубоя за световни титли в същия ден.

"Джордж Камбосос е един от най-добрите в лека категория в света. Лома е легенда. Джордж Камбосос никога не е бил по-гладен и има шанса отново да изкачи планината. Това ще бъде страхотна битка и огромно събитие в Пърт", заяви Лу ДиБела, президент на DiBella Entertainment.

Ломаченко (17-3, 11 нокаута), двукратен олимпийски златен медалист, спечели световната титла в категория перо в третия си професионален двубой и беше шампион в три категории в рамките на първите си десетина двубоя. Лома победи Хорхе Линарес, Хосе Педраса и Люк Кембъл, за да стане обединен шампион с три пояса. След загубата по точки през 2020 г. от Теофимо Лопес, той записа три последователни победи. През май миналата година той бе близо до това да стане безспорен шампион в лека категория, но отстъпи с много спорно съдийско решение срещу Девин Хейни.

Камбосос (21-2, 10 нокаута) от Сидни, Австралия, прекара повече от осем години в изкачване в леката категория, след като стана професионалист през 2013 г. Той заслужи първото място в IBF, след като надви Лий Селби през октомври 2020 г. Почти 13 месеца по-късно той стана автор на "Развръзката на годината" за 2021 г. с разделно решение над Теофимо Лопес, за да стане обединен световен шампион в дивизията. През юни 2022 г. двубоят му срещу Хейни за безспорната титла привлече повече от 41 000 фенове на стадион "Марвел" в Мелбърн, Австралия. Камбосос загуби с единодушно решение от Хейни.