Макси Хюз изглежда се възползва от най-голямата възможност в своята късно процъфтяваща боксова кариера в събота вечер. Британският левичар все пак загуби със съдийско решение от бившия обединен шампион в лека категория Джордж Камбосос младши в 12-рундов бой във FireLake Arena в Оклахома.

Англичанинът Хюз, който търсеше тази битка и пътува до Съединените щати за този потенциално променящ кариерата си шанс, се боксира ефективно срещу австралиеца Камбосос, но съдиите Йозеф Мейсън (117-111) и Джералд Ритър (115-113) все пак отбелязаха Камбосос като победител съответно в девет и седем рунда. Съдията Дейвид Съдърланд отбеляза равенство в битката им, 114-114.

CompuBox приписва на Хюз общо осем удара повече от Камбосос (98 от 338 до 90 от 471). Според неофициалното преброяване на CompuBox, Kамбосос е нанесъл повече мощни удари (65-от-204 до 53-от-158), а Хюз повече общ брой удари (45-от-180 до 25-от-267).

Камбосос веднага отхвърли идеята, че Хюз заслужава да спечели по време на интервюто си след двубоя. „Спечелихме битката в много рундове“, каза Камбосос. „Това не е дискредитация за Макси Хюз. Той имаше няколко добри рунда, но няколко добри рунда не ти спечелват битката. Спечелихме повечето рундове.”

Унилият Хюз прекъсна поредицата си от седем победи и загуби титлата на IBO в лека категория от Камбосос. С тази неубедителна и спорна победа в това, което също беше елиминатор, Камбосос се премести на второ място в рейтинга на IBF в категорията.

Ако Девин Хейни оваканти своите титли на IBF, WBA, WBC и WBO в лека категория, за да премине в категория супер лека, Камбосос може да се бие с аржентинеца Густаво Лемос (28 победи, 0 затуби и 18 нокаута), претендент номер едно на IBF, за непотърсената титла на IBF в следващата си битка.

Камбосос  спечели за първи път, откакто роденият в Сидни победи непобедения, обединен шампион в лека категория Теофимо Лопес с разделено съдийско решение през ноември 2021 г. в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк. Хейни, безспорният шампион в лека категория, доминираше над Камбосос в последователни битки от 12 рунда за титлата през 2022 г., но Камбосос се завърна на ринга и надви Хюз.

Хюз  беше аутсайдер в седем от последните си осем битки, но беше спечелил шест от тези седем битки, преди Камбосос да го победи снощи. 33-годишният ветеран загуби за първи път в събота вечерта, откакто британският претендент Лиам Уолш (23-1, 15 КО) го победи с единодушно съдийско решение в 10-рундова среща, която се проведе през ноември 2019 г. в Лондон.

„Аз съм абсолютно съсипан“, каза Хюз. „Никой не мислеше, че трябва да бъда в лигата на Джордж. Тази вечер дойдох и показах, че трябваше да ми вдигнат ръката. Не искам да отнемам момента на Джордж“.

30-годишният Камбосос боксира срещу левичар лапа за първи път от третия си професионален мач насам. Той имаше затруднения да се справи с движението и техническите умения на хитрия Хюз по време на техния двубой и не изглеждаше да направи необходимите корекции, за да излезе победител в картите с резултати.

Изглеждаше, че Камбосос се нуждаеше от нокаут, за да спечели, влизайки в 12-ия и последен рунд, но всъщност лекият Хюз беше този, който трябваше да спре Камбосос, който никога не е бил нокаутиран.