Само до преди няколко месеца Антъни Джошуа беше недосегаем. Всички го смятаха за новия крал на тежката категория в професионалния бокс, а мнозина смятаха, че може да достигне величието дори на легенди като Мохамед Али, Джордж Форман и др.

И тогава дойде поражението от малко известния до този момент Анди Руис и сякаш ореолът на британеца се поизгуби. Оттогава насам той не е неприкосновен за критики, а последното му решение донесе нова порция от тях в специализираните боксови сайтове.

В последните часове стана ясно от думите на промоутъра му Еди Хърн, че ако спечели реванша с Анди Руис на 7 декември, Джошуа ще оваканти титлата си в WBO, за да може по този начин да заобиколи Кубрат Пулев в задължителната защита на трофея в IBF и така да може да се изправи с предимство срещу Олександър Усик.

Колкото и украинецът да е изгряващата звезда на тежката категория, той все пак е изиграл само един мач в нея, при това едва снощи. И според анализаторите, това е поредното бягство на Джошуа от голям мач, какъвто би била защитата му срещу Пулев, за да избере парите в тлъстия чек.

Тъй като една и съща пиар-машина задвижва делата и на Джошуа, и на Усик, очакваният двубой между двамата ще събере много повече приходи от продажба на телевизионни права и билети. Още повече, че украинецът е готов веднага да клекне и мачът да се проведе във Великобритания. Дори се говори, че Еди Хърн вече е запазил "Уембли" за битката между двамата в началото на 2020 г.

Това налива още повече вода в мелниците на критиците на Джошуа, според които той бяга от битките с големите имена в тежка категория, като Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри, за да трупа фалшив имидж, а също така сега предпочита да се бие с на практика дебютант в тежка категория като Усик, вместо с боксьор като Кобрата, който има вече доста солиден опит в нея, анализират специалистите.

Засега обаче всички тези сметки са без кръчмар. Много възли ще се разплетат на 7 декември, когато британецът срещне в Саудитска Арабия Анди Руис. Но както се видя още на 1 юни, нищо няма гарантирано за AJ  и плановете, които промоутърът му Еди Хърн крои, може да рухнат като кула от карти, анализират още боксовите гурута.