Антъни Джошуа може да получи бой за вакантната световна титла на IBF в тежка категория в резултат на сделката между Тайсън Фюри и Олександър Усик. Миналата седмица беше обявено, че Фюри и Усик са подписали договор за мач, който ще определи безспорния шампион в тежка категория. Очаква се той да се състои на 23 декември или през януари.

Когато се срещнат, двамата ще обединят четирите основни световни титли в тежка категория, тъй като британецът е носител на короната на WBC, а украинецът притежава поясите на WBA, IBF и WBO. Сега обаче ESPN съобщи, че двамата са се договорили и за клауза за реванш.

Това почти гарантира втори двубой между Фюри и Усик, тъй като по договор губещият има възможност да поиска реванш. Но ако Фюри срещу Усик II наистина се случи, то няма да е за безспорната корона.

Задължителният претендент на IBF Филип Хръгович вече има обещана възможност за световна титла. Санкциониращият орган вече е изпратил писма до Фюри и Усик, в които потвърждава, че победителят от техния двубой ще бъде задължен да се защитава срещу опасния непобеден хърватин и изключения не се приемат.

Това означава, че победителят от двубоя между Фюри и Усик почти сигурно ще бъде лишен от световната титла на IBF в тежка категория преди евентуалния им реванш. Забележително е, че това може да отвори вратата за Антъни Джошуа.

Ако поясът на IBF наистина се освободи, тогава на Хръгович ще бъде наредено да се бие за него срещу най-високопоставения претендент в ранглистата на IBF. До вчера това беше Ей Джей. Плановете на Джошуа засега остават неясни, тъй като екипът му продължава да води преговори, за да се опита да спаси потенциалния му сблъсък с Деонтей Уайлдър.

Изглежда вероятно британецът да предпочете този дългоочакван мегасблъсък срещу американеца, а не бой за световната титла на IBF в тежка категория срещу малко известния Хръгович. Въпреки това, ако не се стигне до сблъсък между Ей Джей и Уайлдър, тогава Джошуа и Хъргович бързо ще се превърнат в по-привлекателен вариант.

Очевидно вътрешният човек от IBF не е взел предвид, че през уикенда IBF проведе елиминационен мач за №2 в ранглистата на организацията – Ото Валин се наложи над Гасиев, което очевидно прави Валин претендент да се бие с Хръгович.

Така че почти 100% е сигурно, че хърватинът ще трябва да се бие с неудобния левичар швед Валин (26-1, 14 нокаута). Актуализираната (октомврийска) ранглиста на IBF ще се появи (най-вероятно) през следващата седмица.