Ако някой се е чудил какво е вдъхновило Джай Опетая да победи Маирис Бердис и то при положение, че игра 9 рунда с фрактура на челюстта, за да вземе титлата  полутежка категория по-рано този месец, то отговора дойде от самия австралиец – починалата му баба. Опетая призна, че огромното желание да почете паметта й по достоен начин го е прекарало през трудния бой с Бердис.

27-годишният австралиец завърши боя не с една, а с две фрактури на долната челюст и дори не можеше да приказва след мача. Въпреки това той издържа и спечели колана на IBF на 2 юли в Сидни. Веднага след срещата боксьора бе опериран и за първи път говори чак днес, две седмици по-късно.

„Не съм говорил за това, но седмица преди боя, баба ми почина“, обяви Опетая пред News Corp. „Погребахме я четири дни преди срещата. Бях опустошен. Не успях да отида на погребението, защото трябваше да се готвя за мача. Това бе по-лошо от всяка болка от счупена челюст или ребра. Загубата й беше огромна мотивация за мен. Баба си отиде и представете си, аз да пропусна погребението й, а после да прекратя мача защото съм със счупена челюст. Исках да спечеля титлата заради нея. И го направих“, допълва австралиецът.

Не само Опетая успя да спечели мача със счупена челюст, но успя да скрие контузията от треньора си Марк Уилсън до 11-и рунд. Той казва, че и съдията и ъгъла на Бердис разбрали за травмата късно в боя, защото накрая крещели към латвиеца „Удари го в челюстта, удари го в челюстта“.

„Челюстта ми просто висеше надолу. Не можех да я придвижа нагоре“, признава Опетая. Австралиецът планира да обедини титлите в полутежка категория преди да се премести при най-тежките. Миналата седмица излезе новина, че Опетая преговаря с бившия шампион на UFC в средна категория Робърт Уитъкър за организиране на мач на стойност 5 млн. долара, а промоутъра Дийн Лонерган вече призна, че разговорите са започнали.