Джай Опетая направи едно от най-великите представяния в историята на австралийския бокс като преодоля счупена челюст, за да детронира Мариус Брейдис в полутежка категория. Треньорът на шампиона Марк Уилсън бе във възторг от своя състезател, който в продължение на 9 рунда пазил тайна тежката контузия от наставника си.

Брейдис буквално счупи челюстта на Опетая с тежък удар във втория рунд, но чак в 11-ия Уилсън осъзнал каква е сериозността на травмата.

„Не знаех, че челюстта му е счупена до 11-и рунд, когато очевидно си личеше, че има някакъв проблем“, призна треньорът пред Фокс Спортс. „До тогава вярвах, че водим с поне 2-3 рунда, но в края започнахме да губим. Просто го посъветвах да се движи. Казах „не прави нищо глупаво, движи се, движи се“.

Доказателство за невероятната сила на Опетая е, че той е успял да скрие травмата от треньора си толкова дълго. В 11-ия и 12-ия рунд изглеждаше, че той не може да затваря устата си и заради счупването имаше сериозно кървене.

След победата бе обявено, че Опетая почти не може да говори. Той вече е насрочил операция на челюстта. Не за първи път шампиона се е борил със силна болка и счупени кости.

По-рано през годината Опетая призна, че 7 години след като си е счупил лявата ръка се е боксирал със сериозни болки, преди да се подложи на операция.

„При някои мачове, може би седмица след това не можех да си движа лявата ръка. Не можех да я мушна в ръкавицата. Беше ужасно“, каза шампионът.

27-годишният австралиец спечели титлите на IBF и Ring Magazine с единодушно решение след 116:112, 115:113 и 116:112 в зрелищен бой от 12 рунда в категория полутежка. Уилсън не отпразнува грандиозно успеха, макар да мечтае за този момент, откакто двамата започнаха да работят заедно през 2011.

„Отивам да закуся със семейството си, а след това имам да шофирам 900 км.“, разкри треньорът. „Отивам назапад. Този бой бе отлаган много пъти, но а имам роля като гост говорител на един ръгби карнавал… Ще трябва да пътувам до родния си град Кунамула“, допълни той.