Август месец не е изпълнен с големи битки по боксовите рингове. Освен ако не гледате олимпийските игри в Париж. Все пак има и някои интересни боеве, които може да задоволят интереса на феновете. Ето какво ни чака този уикенд:

 

Луис Алберто Лопес - Анджело Лео, за титлата на IBF в категория перо

Лопес защитава титлата си, но Лео е героят от родния град. Битката е в Tingley Coliseum в Албакърки, Ню Мексико, САЩ. Лопес спечели пояса на IBF в категория перо със съдийско решение над Джош Уорингтън през декември 2022 г. Оттогава той направи три успешни защити, като нокаутира Майкъл Конлан, надви Жоет Гонзалес и победи с технически нокаут Рейя Абе. По този начин 30-годишният боксьор от Мексико достигна до 30-2 (17 нокаута). Загубите му идват срещу Абрахам Монтоя (чрез разделено решение през 2018 г.) и Рубен Вия (единодушно решение през 2019 г.).

30-годишният Лео е с показатели 24-1 (11 нокаута). През 2020 г. той спечели вакантната световна титла (junior) в категория супер петел, надделявайки над Треймейн Уилямс. Царуването на Лео беше кратко; той загуби пояса от Стивън Фултън по-малко от шест месеца по-късно. След още един двубой в категорията, Лео се премести нагоре в перо.

През последните месеци Лео остана зает, като се би три пъти между ноември и април, нокаутирайки Николас Поланко, нокаутирайки Майк Плания и взимайки единодушно решение над Едуардо Баез.

"За мен е чест да се бия за втората си световна титла, особено в родния ми град Албакърки. Не бих могъл да искам повече", е цитиран да казва Лео в съобщение за пресата. "Знам, че Лопес е един от най-добрите шампиони в моята дивизия и победа над него ще бъде огромна за мен и моя град. Аз съм в разцвета на кариерата си и нямам търпение да покажа на света боеца, в който се превърнах, откакто спечелих първата си световна титла през 2020 г."

Лопес казва, че ще развали партито на Лео. В края на краищата той отиде в Лийдс, за да победи Уорингтън, в Белфаст, за да победи Конлън. „Знам, че той е местният боец, но вече знаете какво се случва, когато навляза във вражеска територия", е цитиран да казва Лопес.

В съпътстващия двубой ще се проведе битка между непобедените в полусредна категория Линдолфо Делгадо, 20-0 (15 нокаута), и Брайън Флорес, 26-0-1 (15 нокаута). В предварителната карта е включен двубой между непобедените в категория муха Абрахам Перес, 10-0 (5 нокаута), и Матю Григо, 14-0 (10 нокаута); както и участието на перспективния боксьор в лека категория Алан Гарсия, 13-0 (10 нокаута); Арнолд Хегай, 21-1-1 (13 нокаута); и Вито Миелницки младши, 18-1 (12 нокаута).

Цялата карта може да наблюдавате на живо в ефира на Диема Спорт 2. Предаването започва около 4,00 ч. българско време в неделя сутринта.

 

Върджил Ортис – Сергей Богачук, за „временната“ титла на WBC в супер полусредна категория

Насилие. Агресия. Забавление. Това се очаква, когато Ортис и Богачук ще се бият на ринга тази събота в Мандалей Бей Ризорт и Казино в Лас Вегас, САЩ. Как бихме могли да очакваме друго? Ортис и Богачук са излизали на ринга общо 46 пъти като професионални бойци. Само веднъж един от мачовете им е стигал до финален гонг.

Ортис е 21-0 (21 нокаута). 26-годишният боксьор от Далас се е състезавал в полусредна категория и претендент за титлата в полусредна категория, който по-рано тази година премина в супер полусредна категория.

Този ход беше по необходимост, след някои здравословни проблеми. Сред тези здравословни проблеми беше и диагнозата рабдомиолиза, при която мускулната тъкан се разгражда, навлиза в кръвния поток и застрашава бъбреците. Ортис прекъсна кариерата си за близо 12 месеца между победата си над Егидиуш Каваляускас през август 2021 г. и пренасрочения за август 2022 г. двубой с Майкъл Маккинсън. След това той прекара още 17 месеца на извън игра между победата на Маккинсън и завръщането си през януари тази година срещу Фредрик Лоусън.

Един от двубоите, които трябваше да се проведат по време на това второ прекъсване и които щяха да придвижат напред кариерата на Ортис, беше с другия претендент в полусредна категория Еймантас Станионис. Уви, тя така и не се състоя. Мачът със Станионис беше отлаган два пъти - първо, когато на Станионис трябваше да му бъде отстранен апендиксът, а след това, когато рабдомиолизата на Ортис се завърна - преди да бъде отменен напълно, когато Ортис припадна от обезводняване.

През тази година Ортис направи няколко нокаута в първия рунд, като спря Фредрик Лоусън по спорен начин, а през април се справи с Томас Дюлорм. Първоначално Ортис трябваше да се изправи срещу Тим Цзю на платеното шоу през изминалия уикенд в рамките на двубоя на Израил Мадримов срещу Терънс Крауфорд, но плановете се промениха, когато ужасяващата контузия на Цзю от боя със Себастиан Фундора по-рано тази година не беше заздравяла достатъчно, за да получи медицинско разрешение. За щастие следващата изява на Ортис беше отложена само с една седмица - и двубоят му с Богачук би трябвало да бъде също толкова естетически приятен, колкото щеше да бъде двубоят с Цзю.

Богачук е 29-годишен украинец, който сега се бие в Лос Анджелис. Той е с баланс 24-1 (23 нокаута). Тази загуба дойде чрез технически нокаут в осмия рунд срещу Брандън Адамс през 2021 г. Оттогава Богачук е спечелил шест поредни победи, като за първи път премина дистанцията през март, когато надделя над Брайън Мендоса.

Първоначално не се очакваше Богачук да се изправи срещу Мендоса в тази карта, която първоначално беше насрочена с мач на Цзю срещу Кийт Търман. Вместо това Богачук трябваше да се изправи срещу Фандора за вакантната титла на WBC в средна категория.

Но Търман се контузи по време на тренировъчния лагер и на негово място влезе Фандора, като поясът на WBC бе поставен на карта заедно с титлата на Tszyu в WBO. Фандора спечели този двубой и се предполагаше, че Богачук ще бъде следващият в редицата.

Вместо това Бохачук ще се срещне с Ортис, като победителят се очаква да бъде претендент в дивизията, която е в процес на пренареждане. Победителят, разбира се, ще има поглед върху двубои с Фандора или Терънс Крофърд.

Основната карта започва в неделя сутринта около 3,00 ч. българско време и може да бъде гледана по DAZN, а предварителните боеве ще бъдат излъчени и в ютуб канала на Golden Boy Promotions.