Първият уикенд на юли носи някои интересни боксови мачове. Една от гала вечерите може да наблюдавате в ефира на Диема Спорт 2. В неделя рано сутринта в 3,00 започва гала вечерта на Топ Ранк на Боб Аръм. Там ще се реши световната титла на WBC в лека категория. Ето какви интересни мачове има този уикенд.

 

Шакур Стивънсън – Артьом Арутюнян, битка за титлата на WBC в лека категория

 

В нощта срещу неделя в Нюарк (САЩ) световният шампион на WBC в лека категория американецът Шакур Стивънсън ще се бие с родения в Армения Артьом Арутюнян, който се бие за Германия.

Стивънсън беше голям талант като аматьор. Той печели Младежките олимпийски игри и два пъти става световен шампион в по-младите възрастови категории. На 19-годишна възраст стига до финала на Олимпийските игри през 2016 г., където губи от двукратния олимпийски шампион Робейс Рамирес от Куба.

През 2017 г. Шакур премина към професионалистите. Боецът подписва договор с Боб Аръм (Top Rank), въпреки че мечтае да се присъедини към Mayweather Promotions на Флойд Мейуедър.

На Стивънсън му отнема 30 месеца, за да стане за първи път световен шампион - той побеждава Джоет Гонзалес, печели вакантния пояс на WBO в категория перо.

От следващата година Шакур продължава кариерата си в супер перо. В статута на временен шампион на WBO отнема пълната титла от Джамел Херинг, а след това побеждава лидера в дивизията и носител на пояса на WBC Оскар Валдес, за да обедини титли. Боецът има и победа над олимпийския шампион Робсън Консейсао.

Стивънсън се боксира в лека категория от 2023 г. насам. Първо той унищожи Шуичиро Йошино в елиминация на WBC, а след това взе вакантния пояс на WBC в неконтинентален двубой с Едвин Де Лос Сантос.

Предстоящият двубой е дебютната му защита на пояса.

Арутюнян също е бивш силен аматьор. Той стана медалист от световното първенство и олимпийските игри през 2016 г. Пътищата на Артьом и Шакур не се пресичат на ОИ в Рио де Жанейро, Бразилия, тъй като те се състезават в различни дивизии. Стивънсън взе сребро в категория до 56 кг, а Арутюнян - бронз в категория до 64 кг.

През 2017 г. Артьом също премина при професионалистите, но няма солидни постижения. Той прекара почти всичките си битки в Германия, стана шампион на страната и беше носител на международния пояс на WBC.

За Арутюнян предстоящата битка е вторият му пореден двубой в САЩ - през юли той загуби състезателно в елиминатора на WBC от Франк Мартин.

Мачовете може да гледате пряко в ефира на Диема Спорт 2.

 

Фернандо Мартинес – Кацуто Йока, титлите на IBF и WBA в категория супер муха

Шампионът на IBF в супермуха  Фернандо Мартинес ще се срещне с шампиона на WBA Кацуто Йока на 7 юли в Токио. 35-годишният шампион в четири дивизии Йока, 31-2-1 (16 нокаута), ще защитава титлата си за втори път, а Мартинес - за трети път.

Аржентинецът се превърна в професионалист през 2017 г. и е с баланс 16-0 (9 нокаута), а през юни миналата година в Минеаполис нокаутира в 11-ия рунд Джейд Борнеа. Йока, който се преквалифицира през 2009 г., е завоювал титли в категория сламка, лека муха , муха и супер муха. В края на 2022 г. той се бие до равенство с Джошуа Франко в опит да се обедини в категория младша биантим, но шест месеца по-късно печели реванша, след като Франко не успява да направи претегляне.

Йока нокаутира Джосбер Перес в седем рунда в последния си двубой в навечерието на Нова година, а Йока-Мартинес се провежда седмица след като Хуан Франсиско Естрада защитава титлата си на WBC срещу Джеси "Бам" Родригес във Финикс на 29 юни във Footprint Center.