Въпреки че боят за световната титла в средна категория между Янибек Алимханули и Андрей Михайлович пропадна заради обезводняване, все още има доста интересни боксови битки този уикенд. Галавечерта от Лас Вегас, САЩ, остава в програмата на Диема Спорт с друго основно събитие. Ето какво може да гледаме този уикенд.

 

Раймонд Муртала – Тевин Фармър, лека категория

В неделя рано сутринта в Palms Casino Resort Arena (Лас Вегас, САЩ) ще има боксова вечер от промоутъра Боб Аръм (Top Rank), която може да наблюдавате по Диема Спорт от 04,00 ч. българско време.

В навечерието на събитието, уви, основният двубой от картата беше отменен. Битката на  итката на обединения световен шампион на IBF/WBO в средна категория Янибек Алимханули от Казахстан (15-0, 10 нокаута) срещу претендента от Австралия Андрей Михайлович (21-0, 13 нокаута), отпадна. Вчера беше съобщено, че Алимханули не е успял да направи теглото си и е бил хоспитализиран предната вечер поради обезводняване

В новото главно събитие на вечерта американецът в лека категория (61,2 кг) Реймънд Муратала (20-0-0, 16 нокаута) ще се изправи срещу бившия световен шампион Тевин Фармър (33-5-1, 8 нокаута). Залогът е поясите на NABF и WBO NABO.

 

Джарон Енис – Дейвид Аванесян, за титлата на IBF в категория полусредна

Лесно е да се сравняват и противопоставят младите изгряващи бойци Джарон "Бутс" Енис и Шакур Стивънсън. След като през изминалия уикенд Стивънсън бе критикуван за поредното си "скучно" представяне, тази вечер Енис ще излезе на ринга срещу Дейвид Аванесян, за да направи точно обратното.

Подобно на Стивънсън, чийто двубой се проведе в родния му град Нюарк, Ню Джърси, Енис ще действа пред местните си фенове във Филаделфия, когато ще заложи титлата си на IBF в полусредна категория срещу Аванесян.

Стивънсън и Енис се различават в подхода си към двубоите. Стивънсън е магьосник в отбраната и най-трудният за нанасяне на удари човек в бокса според статистиката на ударите - ценно умение, но водещо до скучен двубой, който накара някои фенове в Нюарк да се отправят към изхода по време на двубоя миналата събота. Енис е по-скоро боксьор, който се стреми да атакува, с 28 победи с нокаут в перфектния си рекорд от 31-0.

В кариерата си Енис само два пъти е трябвало да се бие след шестия рунд. Тези два двубоя се проведоха в последните мачове  на Енис, като той взе победа със съдийско решение над Карен Чухаджиян, за да спечели временната титла на IBF в полусредна категория, а след това нокаутира Ройман Вила в 10-ия рунд в първата си защита на световната титла, след като беше повишен от временен шампион, когато Крофърд премина в горна категория, вместо да защитава безспорната си световна титла срещу Енис.

Първоначално Енис трябваше да защитава титлата си срещу Коди Кроули, но Кроули беше принуден да се откаже от двубоя поради контузия на окото. Аванесян получи покана и прие двубоя, което му даде втора възможност да се бие за световна титла.

Първият шанс на Аванесян да стане световен шампион дойде в последния му двубой, през декември 2022 г., с Крофърд. Аванесян се бореше добре в първите рундове, преди да бъде смазан с комбинация от ъперкът и дясна ръка, която приключи нещата.

Неуспехът срещу по-добрите съперници, срещу които се е изправял, до голяма степен е историята на кариерата на Аванесян, откакто той изпрати Шейн Мозли в пенсия през 2016 г., със загуби от Ламонт Питърсън и Егидиус Каваляускас в допълнение към двубоя с Крофорд.

Битката между Енис и Аванесян е тази в неделя рано сутринта българско време. Боят се очаква около 6,00 ч. и цялата карта може да се наблюдава по DAZN.