Краят на годината обещава да бъде много благодатен за феновете на бокса. От тук до Коледа ни чакат огромно количество изключителни битки. Започвайки още този уикенд. Ето какво ни предстои сега.

Елис Зоро – Лука ДОртенци, полутежка категория

Елис Зоро е твърдо решен да играе важна роля в процъфтяващата британска дивизия в полутежка категория. Непобеденият лондончанин си проправи път през еднодневния турнир Boxxer миналата година, а след подписването на договора с Queensberry Promotions постигна вълнуващи победи над Дек Спелман и Хосеа Бъртън. През септември миналата година той надделя над издръжливия Спелман и през май нокаутира бившия британски шампион в лека тежка категория Бъртън в седем вълнуващи рунда.

Европейската титла на WBO в полутежка категория срещу Лука Д'Ортенци в зала "Йорк" тази вечер е следващата стъпка в развитието на Зоро."Аз съм на 30 години, в Куинсбъри няма друг боксьор в полутежка категория, който да е имал дори 10 двубоя. Аз съм имал 16 и съм номер пет в страната, а където и да съм в ранглистата на WBO, чувствам, че е време да продължа", заяви Зоро (16-0, 7 нокаута).

Зорро има големи планове. Миналия уикенд той наблюдаваше как Джордан Томпсън се опита да се сдобие със световна титла, но не успя да се справи с шампиона на IBF и Ring Magazine, Джай Опетая, и въпреки че крайната цел на Зоро е сам да достигне нивото на световен шампион, той е решен да се увери, че ще пристигне там, след като е отметнал всички пречки.

Мачовете тази вечер стартират в 22,45 ч. в ефира на Макс Спорт 1.

Лий Ууд - Джош Уорингтън, битка за титлата на WBA в категория перо

Някои добри битки идват почти с нотка на изненада, с момент на "точно така, те още не са се били", когато са обявени. Това са битки, които имат смисъл. Тази събота, в Шефилд, е една от тези битки. Двама от най-постоянните представители в категория перо през последните години, и двамата продукт на Обединеното кралство, ще се изправят пред своите сънародници. Лий Ууд срещу Джош Уорингтън. И ще си оспорват титлата на WBA.

35-годишният носител на титлата в категория перо Лий Ууд (27-3, 17 нокаута) вече има една дива 2023 г. Ууд започна годината със защита срещу Маурисио Лара, която вървеше добре, докато не се обърка. Водейки на всички карти след шест рунда, Ууд стана жертва на силата на своя противник и беше лесно да се запитаме дали може да се възстанови. Той го направи.

Ууд беше нокаутиран през февруари. През май той беше там с вдигната ръка, като се справи с незабавния реванш и продължи напред. Наградата беше, че Лара падна два пъти по пътя към победата на Ууд с категорично решение - още един пример за издръжливостта, с която Ууд си създаде репутация. Тя бе показана срещу Кан Сю, срещу Майкъл Конлан в класически мач и в хъса, който бе необходим, за да се върне срещу Лара и да повярва, че може да спечели.

32-годишният претендент Джош Уорингтън (31-2-1, 8 нокаута) също показа твърдост. Макар че понякога може да постигне нокаут, като в последните си пет двубоя е отбелязал два, Уорингтън печели с мощ и желание да продължи да настъпва често срещу по-тежки противници.

Подобно на Ууд, той загуби с нокаут от Лара - първата му битка след загубата на пояса на IBF в категория перо. Уорингтън имаше хубава серия в това първо управление, като спечели пояса от Лий Селби и се защити срещу бившия титуляр Карл Фрамптън и Кид Галахад. След като реваншът с Лара завърши рано с техническо равенство, това беше достатъчно, за да се запитаме дали Уорингтън не е достигнал лимита си.

Той се задържа наоколо, като раздели двубоите с Кико Мартинес, за да си върне за кратко IBF, а след това загуби от Луис Алберто Лопес. В началото на този уикенд Уорингтън е по-младият, но потенциално по-отчаяният. Поредните загуби не са мястото, където някой иска да бъде.

Картата в събота започва в 21,00 ч. българско време и ще бъде излъчвана по DAZN. Основният бой за титлата е около 0,00 ч. наше време.

Жилберто Рамирес – Джо Смит, битка в полутежка категория

Жилберто Рамирес ще се опита да се възстанови и да рестартира кариерата си в събота вечер, когато ще дебютира в полутежка категория срещу бившия носител на титлата в лека тежка категория Джо Смит младши.  Двубоят ще бъде основен в програмата на Golden Boy Promotions в The Cosmopolitan в Лас Вегас.

Рамирес (44-1, 30 нокаута) ще се бие за първи път, след като претърпя загуба с единодушно решение от Дмитрий Бивол през ноември и превиши теглото си в деня на претеглянето срещу Габриел Росадо през март, което наложи двубоят му да бъде отменен.

"Чувствам се чудесно в полутежка категория, това обикновено е теглото, в което съм бил през целия си живот. Чувствам се много по-силен в тази категория и най-важното е, че се чувствам здрав", заяви Рамирес.

32-годишният Рамирес от Мазатлан, Синалоа, Мексико, е бивш носител на титлата в суперсредна категория, който не успя да завоюва короната в лека тежка категория по време на шест двубоя от 2019 до 2022 г.

Предстои да видим дали силата на Рамирес ще се пренесе в полутежка категория - всичките му пет победи при 175 паунда бяха чрез нокаут.  Смит също ще направи своя дебют в полутежка категория.

Картата в Лас Вегас стартира около 3,00 ч. българско време в неделя сутринта. Основният бой се очаква около 8,00 ч. в неделя сутринта по DAZN.