С наближаването края на годината и края на лятото, започват сериозни боксови мачове почти всеки уикенд. Още тази седмица имаме прекрасен бой в тежка категория, който може да наблюдавате пряко по Макс Спорт 2. Ето кои са най-интересните битки този уикенд:

Жилей Жан – Джо Джойс, временна титла на WBO в тежка категория

Въпреки многото хубави битки в бокса за 2023 г., тежката дивизия разочарова. Тайсън Фюри намери начин да направи предполагаемо голям чек, без да се налага да се занимава сериозно с бокс.  Антъни Джошуа се включи в правилна акция след последователни загуби от Олександър Усик, докато Усик, извън един спорен рунд, се справи лесно със задължителен претенден. Дионтей Уайлдър и Анди Руис? Няма ги. Дилиън Уайт? Отпадна преди реванша с Джошуа заради положителен допинг тест.

Вероятно най-доброто изключение дойде през април. Непобеденият Джо Джойс вече не беше непобеден след шест насилствени рунда с китаеца Жилей Жан (25-1-1, 20 нокаута). Сребърният олимпийски медалист от 2016 г. от Обединеното кралство бързо си изгради репутация сред професионалистите. Въпреки че изглеждаше болезнено бавен и склонен към защита, Джойс спечели първите си петнадесет битки, като се наложи размерите си, силните си ръце и демонстрирайки впечатляващ набор от мустаци.

Но Джойс срещна Жан, който може да съответства на неговия размер. Той също можеше да се съпостави с родословието си, след като спечели собствения си сребърен медал през 2008 г. И китаеца използва предимство в скоростта и факта, че е левичар, за да победи Джойс до удара, с който затвори окото на съперника и доведе до технически нокаут.

Тази събота двамата се срещат отново. Привидно, те се борят за временния пояс на WBO в тежка категория и правото за задължителен удар срещу Усик. Следващият задължителен претендент на Усик -  Филип Хргович, е единственият човек с победа над Жилей Жан и решението беше спорно. Китаецът  вече е на 40. Можеше да опита да играе играта на изчакване. Подобно на 38-годишния Джойс (15-1, 14 нокаута), чакането вероятно не изглежда като кой знае каква опция. Жан иска да стане едва втория след Джордж Форман, спечелил световната титла след 40-ата си година.

Ричард Хичинс – Хосе Сепеда, полусредна категория

Непобеденият Ричард Хичинс ще се изправи срещу бившия претендент за титлата Хосе Сепеда. Срещата ще оглави шоуто на DAZN на 23 септември в Орландо, Флорида, което ще включва обединителна битка в полусредна категория между линейната/WBC/WBA шампионка Джесика МакКаскил и носителката на титлата на WBO Санди Райън.

Хичинс от Бруклин (16-0, 7 нокаута) – олимпиец за Хаити през 2016 г. – преди това трябваше да се изправи срещу Монтана Лав, с когото разви моментално съперничество веднага след като подписа с Matchroom Boxing миналата година. Двамата се появиха на едно и също шоу на 12 ноември в родния град на Лав в Кливланд, предназначено да повиши интереса към челен сблъсък

 Хичинс надделя в осмия рунд с нокаут срещу Йомар Аламо. Хедлайнерът в родния град на Лав беше катастрофален, тъй като той беше отстранен и по-късно дисквалифициран в петия кръг на битката си с австралиеца Стив Спарк.

Хичинс излезе, за да победи непобедения Джон Бауза в десет рунда на 4 февруари в Ню Йорк, преди да преразгледа плановете си да се изправи срещу Лав. Двамата трябваше да се срещнат в шоу на DAZN на 15 юли, озаглавено от победата на Алисия Баумгарднер, подхранвана от отмъщението над Кристина Линардату в нейния роден град в Детройт. Хичинс обаче остана без битка, когато Лав се оттегли поради контузия. Имаше планове за пренасрочване, но така и не се появиха отново, което накара Хичинс да продължи напред с обещаващата си кариера.

Сепеда (36-3, 27 нокаута) остава най-високо оценен претендент, чиито три поражения в кариерата са в битки за титлата. Той претърпя случайна контузия във втория рунд на предизвикателството за титлата в лека категория на WBO през юли 2015 г. срещу Тери Фланаган.

Последва поредица от осем битки без загуба преди загуба по точки от Хосе Рамиресz в битката им за титлата в лека категория на WBC през февруари 2019 г. Сепеда – 34-годишен левичар от Ла Пуенте, Калифорния – след това продължи шест битки без загуба (пет победи и една анулирана), преди да претърпи загуба в единадесетия рунд с нокаут от Реджис Прогрейс в битката за вакантната титла на WBC в супер лека категория през ноември миналата година.

Сепеда се възстанови с десет рунда срещу Неерай Гоят на 25 март в Гуадалахара.

Джесика Маккаскил -  Санди Райън, обединителна битка за титлите на WBC, WBA, WBO в полусредна категория

МакКаскил (12-3, 5 нокаута) ще се бие за първи път през 2023 г. и откакто нейната безспорна титла беше разцепена от санкциониращите органи. 38-годишната кралица в полусредна категория, базирана в Чикаго, беше освободена от титлите си на IBF и WBO след неуспешния си опит за безспорната корона в полусредна категория и поражението в десет рунда от Шантел Камерън миналия ноември в Абу Даби.

Шансът да си върне поне една от старите си титли идва благодарение на амбициозната Райън, готова да се изправи срещу всички желаещи. 29-годишната състезателка от Дарби, Англия спечели вакантната титла на WBO в победа с точки в десет рунда над непобедената преди това Мари Пиер Хоул на 22 април в Кардиф, Уелс.

Победата беше нейната трета поредна серия, която включва десет рунда с единодушно съдийско решение над Ерика Фариас миналия август, за да отмъсти за единствената си загуба в кариерата само пет месеца преди това.

И МакКаскил, и Райън прегърнаха идеята за двубой за обединяване на няколко пояса, който да започне и веднага след победата на Райън над Хоул

Галавечерта в Орландо, Флорида, ще бъде излъчвана по DAZN и започва в 3,00 ч. българско време в неделя сутринта.