В нощта на 18 август Квебек (Канада) ще бъде домакин на боксова вечер, в чието главно събитие Кристиан Мбили от Франция и Серхий Деревянченко от Украйна ще се бият в супер средна категория.

Кристиан Мбили Мбили произхожда от аматьорски боксов опит. Той става европейски шампион сред младежите. Състезавал се е на Олимпийските игри (побеждава Дмитрий Митрофанов от Украйна) и в полупрофесионалните серии WSB.

В професионалната верига той се боксира от 2017 г. Бил е световен шампион на WBC сред младежите. От 2021 г. е носител на пояса на WBC за континентална Америка.

Най-разпознаваемите имена в рекорда на непобедения Мбили са: Роналд Елис, Наджиб Мохамеди, Деандре Уеър, Вон Александър, Карлос Гонгора , Демонд Никълсън, Рохан Мърдок и Марк Хефрон.

Серхий Деревянченко на аматьорско ниво става европейски шампион при кадетите и младежите. При възрастните е медалист от световни първенства и една от най-ярките звезди на WSB.

От 2014 г. се състезава в професионалната верига. Деревянченко се е бил три пъти пояса на световен шампион в средна категория. През 2018 г. губи от Даниел Джейкъбс, а през 2019 г. не получава титлата в двубоя с Генадий Головкин. Третият му опит за титла дойде през 2020 г., като Серхий загуби от Джермал Чарло. Той има на сметката си и състезателни поражения от Карлос Адамес и Хайме Мунгуя.

Мбили често започва двубоите с необмислени неподготвени яростни атаки. Това е голям шанс за контраатакуващия Деревянченко да постави фаворита на мястото му още в началото. Но има и другата страна на монетата. Серхий обикновено се нуждае от време, за да влезе в боя. В рекорда му има няколко нокдауна в началните рундове.

Битката има голям потенциал. Той е толкова добър, колкото и двубоят между Върджил Ортис и Сергей Богачук. Така че на хартия това е още един претендент за "битка на годината".