Един от най-големите промоутъри в бокса Боб Аръм потвърди, че планира да организира следващата защита на титлата на шампиона на IBF, WBC и WBO в полутежка категория Артур Бетербиев срещу Калъм Смит през август в Квебек Сити по ESPN. Компанията на Аръм наскоро спечели наддаването за организиране на двубоя, надхвърляйки офертата на Matchroom Boxing на Eddie Hearn само с $15K. Ако Хърн беше спечелил офертата, той вероятно щеше да проведе двубоя в родния град на Калъм Смит, Ливърпул, което щеше да окаже огромен натиск върху  Бетербиев, който има само победи в кариерата си и всичките 19 са с нокаут.

Калъм Смит има една загуба от 30 мача, но не се е бил с качествен опонент от както загуби в 12 рунда с единодушно съдийско решение от Канело Алварес през декември 2020 г. в Сан Антонио, Тексас. Смит изглеждаше зле срещу Канело, прекарвайки голяма част от времето с гръб към въжетата, приличайки на спаринг партньор, който просто помага на шампиона да е във форма.

След това поражение Смит се изкачи до лека-тежка категория, а неговият промоутър Хърн използва уменията си, за да го постави в една сметка с Ленин Кастило и Матийо Бодерлик, за да му осигури шанс за титлата срещу Бетербиев.

Бодерлик, човекът, когото Смит победи, за да стане задължителен претендент на WBC на Бетербиев, по-рано беше нокаутиран в първия рунд от Драган Лепей. С други думи, Калъм Смит направи изключително малко, за да спечели задължителното място в Световния боксов съвет. Някои фенове смятат, че Калъм Смит е трябвало да се бие с Крейг Ричардс или Джошуа Буаци, за да стане задължителен претендент на WBC вместо Бодерлик.

„Мачът ще бъде в Квебек в началото на август“, каза промоутърът на Бетербиев Аръм пред ProBox TV. „Имаме красива арена, в която я поставяме в Квебек – вече сме осигурили арената – готови сме за работа и изпращаме всички документи. Не знам точно коя е датата. Ще го направим по ESPN“, каза Аръм. „Бетербиев удря като муле, така че единственият начин да го победиш е, ако се бие с човек със същата сила. Може ли Смит да го нарани? Не знам. Ще видим“, каза още промоутърът.