Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов отговори на нападките на ЦСКА и в открито писмо обяви причините, поради които Абел Анисе не може да бъде картотекиран при червените, като това е обяснено и в писмото, изпратено от ФИФА.

Ето и целият текст на писмото от Борислав Попов в оригинал:

"Хвърлянето на мръсотия върху друг не ми е професия или хоби.

И ще продължа да спазвам този принцип. А той, между другото, означава и ясно и точно представяне на фактите.

Ще си позволя кратък коментар на писмото на ФИФА по „Случая Анисе", тъй като очевидно са налице празноти в цитирането му и недобросъвестно тълкуване на заключенията му. Ще си позволя и някои цитати, тъй като писмото очевидно циркулира в Интернет-пространството и съдържанието му е общодостъпно.

1. Писмото от ФИФА директно е постъпило в БФС. Това е стандартна практика на международната централа за пряка комуникация с националната асоциация. И затова не е необходимо ЦСКА да го предоставя на БФС.

2. Както се вижда в началото на писмото, искането на ЦСКА е самостоятелна инициатива на клуба и е изпратено във ФИФА, без клубът да е искал съдействието на БФС. Затова изрично им е посочено, че такова искане може да бъде направено само чрез националната асоциация.

3. Какво е искането на ЦСКА до ФИФА ? И то е посочено в отговора на международната централа: „…разбираме, че искате нашата намеса по отношение регистрацията на играча Анисе извън сроковете за регистрация, определени от БФС."

4. Независимо от това, че искането по „Случая Анисе" не е било направено съгласно изискванията, ФИФА подробно анализира фактите и дава заключение. И това заключение е съвсем ясно дефинирано на втората страница на дългото писмо: „Поради факта, че последният договор на играча не е изтекъл или не е бил прекратен по взаимно съгласие преди края на последния период за регистрация, определен от БФС, въпросното изключение НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЛОЖИ. Следователно, НЕ БИ СЛЕДВАЛО въпросният играч, да може ДА БЪДЕ РЕГИСТРИРАН ЗА ВАШИЯ КЛУБ, извън периодите на регистрация." Това са фактите и заключенията по „Случая Анисе". И няма защо да се търсят оправдателни причини, извън собственото поведение и действия. Но затова трябва смелост.. А тя изглежда е дефицитна, а и не само тя.

 

Борислав Попов,

Изпълнителен директор на БФС"

Писмото от ФИФА, което предостави Борислав Попов - цялото можете да го видите по-долу

Писмото от ФИФА, което предостави Борислав Попов - цялото можете да го видите по-долу