Юношеският национален отбор на България до 17-годишна възраст успя да запише историческо класиране по спортен път на Европейското първенство в Израел през месец май. Това се случи, след като момчетата на Йордан Петков преминаха безапелационно в първата фаза от квалификациите от надпреварата, след което успяха да си извоюват правото да играят на европейските финали.

В "дома" на националния отбор на Сърбия в Стара Пазова в края на 2021-а година малките "лъвчета" надделяха над домакина, Хърватия и Лихтенщайн и спечелиха първото място в началните пресявки от континенталната квалификация.

Последва фаза, която се игра в Португалия, където България трябваше да мери сили отново с домакина на събитието, както и селекциите на Република Ирландия и Финландия. В група 8 нашите футболисти спечелиха четири точки и завършиха на второ място зад категорично представилия се тим на иберийците (9) и по спортен път за пръв път в историята на тази формация България ще има представител на европейските финали.

Не бива да пренебрегваме факта, че 17-годишните ни футболисти във времето са играли в групова фаза на Европейско първенство, като през 2015-а България получава това право, тъй като е домакин и УЕФА автоматично класира страната, организираща надпреварата. В рамките на 10 дни Йордан Петков и щабът му съумяха да продължат солидната тенденция в представянето на своите "лъвчета", които трябваше да преборят изключително качествени съперници по пътя си към Израел през месец май.

2

Стартирахме с минимален успех над Финландия, като нашите играчи изиграха изключително силно първо полувреме срещу скандинавците. В хода на първата част в Санта Комба Дао нашият отбор пребори по всички футболни параграфи съперника, а високата преса, с която играеше отбора ни не даваше шансове на финландците да организират нещо стойностно в нападение.

През втората част обаче нещата се преобърнаха, като България U17 трябваше да брани минималния си аванс, дошъл след попадение на футболиста на Славия София - Роберто Райчев. Финландците дори получиха право да изпълнят дузпа, която бе пропусната, след което напъните на Суоми в атака бяха неутрализирани от футболистите ни, които тръгнаха с три точки в този "файнъл-стейдж".

Oще по темата:

Видеоразбор за България U17 преди дуела с Португалия U17

Тактическа тренировка за "лъвчетата" преди Португалия

Второто предизвикателство беше Португалия. Домакинът на финалната фаза разполага с изобилие от качество в играта си във всеки един компонент, но на страхотния стадион в Тондела Борислав Николов даде ранен аванс на "лъвчетата", което накара португалските зрители, заели местата си на арената, да замлъкнат. Постепенно иберийците наложиха траен натиск върху нашия отбор и в 30-ата минута юношата на Бенфика - Усман Джало, отправи изстрел към нашата врата, който бе неспасяем за Алекс Божев - 1:1.

Втората част продължи така, както завърши първата - португалците ни атакуваха агресивно, докато българският отбор опитваше всеячески да брани точката, която на практика ни класираше след втория мач към европейските финали. И сякаш, докато всички на "Жоао Кардосо" се бяха примирили с равния резултат в следствие на многото спасявания на Алекс Божев, то в края на мача Джало комбинира с резервата Гущаво Варела. Първоначалният удар на футболиста на гръцкия ПАОК бе отразен, но при добавката Варела донесе успеха на португалците - 2:1.

Напълно очаквано поражението огорчи българските футболисти, като след края на срещата в Тондела се видяха сълзи в част от тях. Малките "лъвчета" съзнаваха чудесната възможност да си гарантират класирането в Израел още след първия мач и приеха тежко поражението в Тондела. Не бива да снемаме тежестта на факта, че от кондиционно ниво отборът ни трябваше да се справя без Мартин Георгиев и Захари Симеонов в тази среща, като двамата са ключови бранители в постройката на Йордан Петков и Мирослав Кралев при избора им за стартов състав.

Тук обаче дойде впечатляващата работа на целия треньорски щаб, както и на всички, които бяха въвлечени в процесите за България U17 начело с треньорите, техническият директор Георги Иванов - Гонзо, както и любимците на футболистите - професор Лъчезар Димитров и тийм-мениджърът - Вилиана Здракова. Не на последно място следва да се поставя и работата на двамата лекари за U17 - Борис Борисов и Благой Вангелов.

Всички футболни хора са обединиха в една единствена цел - положителен резултат срещу Република Ирландия в последния мач. 

Последвалите дни преди мача с островитяните протекоха по различен начин за футболистите. Тези, които вече чувстваха умората в повече, получиха почивен ден, докато резервите и неизползваните атлети направиха солидно занимание на тренировъчния терен в близост до хотела на отбора във Визеу. Хора, работещи за осмодивизонния Лузитано, дори пожелаха футболистите на Йордан Петков да се снимат с клубен шал на отбора, като положителният отговор от "лъвчетата" беше мигновен.

Драган Иванов, Gong.bg
66 снимки

Ирландците пък нямаха стимул да играят за класиране напред, след като бяха допуснали две поражения вече и на практика "изхвърчаха" от Европейските финали. Това позволи на футболистите им да се държат като аборигени в часовете преди срещата и опитаха всеячески да пречат на концентрацията на нашите футболисти. Отборите бяха базирани в един и същи хотел, след като домакинът-организатор беше преценил така като всички селекции, без тази на Португалия, спяха под един покрив във Визеу.

Вечерта преди третата квалификация дори играчите на Колин О'Брайън решиха да останат до късните часове и шумяха достатъчно обилно, хвърляйки се в басейна на хотела и крещейки из коридорите. Това не се хареса никак на хората от българския лагер, като дори част от футболистите ни слязоха да говорят със своите "колеги", които очевидно не намираха за нужно да прикрият своите локални нрави далеч от Острова. 

Последваха нападки от личен характер, като част от играчите на Ирландия дори демонстрираха и своята историческа неграмотност, твърдейки, че българите говорят руски език. Именно тези факти повлияха изключително мотивиращо на родните футболисти, които през първото полувреме на стадиона в Санта Комба Дао буквално рапердушиниха надменните ирландци. Два гола от Роберто Райчев донесоха комфортен аванс на българите и вече се взирахме към европейските финали.

През втората част съперникът направи три промени, които им донесоха позитивен резултат и ирландците върнаха двата си гола пасив, за да завърши срещата наравно - 2:2. И двете попадения за опонента дойдоха по типичен британски начин, като нашите футболисти и треньори отчетоха този факт и последва нервното чакане, за да се установи дали България U17 попада сред седемте най-добри втори класирали се тима, като този с най-слаби показатели нямаше да продължи към Нетаня, Рамат Ган и останалите израелски градове.

Драган Иванов, Gong.bg
24 снимки

И така трябваше да дойде 87-ата минута на срещата между Люксембург и Англия. Отборът на "трите лъва" допусна доста причудлива загуба с 0:2 от своя съперник. И тъй като Русия е отстранена от участие в тези квалификации, то УЕФА промени регламента си и при изравнени показатели между отборите, се елиминират статистическите данни срещу тези, които заемат последните места в класирането.

С равни показатели по точки, голова разлика и отбелязани голове, то нашите футболисти бяха изцяло изравнени с тези на Люксембург. Четвъртият параграф, по който УЕФА съблюдава правилника си, са дисциплинарните наказания, които са свързвани с картоните, получени по време на срещите. Ако и там статистиката беше сходна, то петата точка е националният коефициент.

Три минути преди края на срещата с "трите лъва" Люксембург получи своя картон №7, докато нашите бяха с шест с мачовете срещу първия и третия в групата и така данните на Люксембург бяха по-лоши от тези на "лъвчетата". И докато за някои "специалисти" в нашата страна именно този картон е разликата за "билетите" ни за Израел, то 24 часа по-късно дойде още едно потвърждение за класирането ни, което се случи при карето в групата на Нидерландия, Унгария, Гърция и Словакия. "Маджарите" останаха втори с четири точки, но три от тях дойдоха срещу Словакия, който финишира последен, и "отнемането" им на точките за вторите в класирането направи така, че унгарците бяха с 1, докато българите бяха с три, тъй като победата ни дойде над третия Финландия и този актив се калкулира в наша полза, докато точката с Ейре се отнема по правило в крайното класиране.

България U17 за първи път се класира на Европейски футболни финали в тази си генерация по спортно право, а последният такъв датира от 2015-а година, когато сме домакин на турнира. Незнайно защо обаче българите продължаваме да снемаме всеячески от успехите, които постигаме във футболен аспект. За мен лично това е учудващо и меко казано нелепо, тъй като на национално ниво в последните години със сигурност не сме сред убедителните сили в най-популярния спорт на планетата. 

Причините за тези факти са ясни и всезнайни, но е хубаво да обърнем погледите си към "голямата картина". А тя показва, че имаме футболна селекция, която ще ни представлява на Европейско първенство. Редно е да осъзнаем къде се намираме на футболната карта на света и да оценим качествено този ни успех.

И тази селекция ще постигне много във футболен план в близките години. Нужно е единствено да им повярваме.

Групата на България за финалната фаза в Португалия:

1 Алекс Божев (в), 2 Слави Чакъров, 3 Михаил Цонев, 4 Симеон Василев, 5 Росен Маринов, 6 Мартин Георгиев, 7 Захари Атанасов, 8 Антоан Стефанов, 9 Роберто Райчев, 10 Асен Митков - к, 11 Борислав Маринов, 12 Велизар Илиев (в), 14 Константин Павлов, 15 Петър Господинов, 16 Виктор Василев, 17 Стефан Трайков, 18 Чунг Гуен До, 19 Петър Кирев, 20 Неджиб Хаджа 21 Александър Петров

Селекционер: Йордан Петков