Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков говори ексклузивно за предаването по DIEMA SPORT „Домът на футбола”. Шефът в българския футбол сподели подробно мнението си за новосформирания турнир – Лига на нациите, в който националният ни тим ще вземе участие и ще се бори за място на EURO 2020. Лечков също така коментира и работата на селекционера Петър Хубчев, както и футболистите, които са повикани за срещите.

- Г-н Лечков, съвсем ново предизвикателство очаква България в турнира Лига на нациите. Какви надежди възлагате и как ще бъде приемана тази надпревара – като възможност за експерименти и обиграване, т.е. като контролни срещи или като реална допълнителна възможност за класиране на европейско първенство?

- „Не бих започнал с надеждите. Това е нов турнир, който не се знае как ще протече. Самата идея за тези мачове е да се играят срещи, когато има почивка. Това е добре за отборите. Тук е моментът да се дава шанс на по-младите футболисти да си покажат възможностите.

Това е все пак една възможност, ако станем първи в групата, да се класираме за европейското първенство. Този турнир е по-различен, убеден съм, че силите в нашата група са изравнени. Тук е шансът да се възползвам. Това е целта – с добри игри и добри резултати, да се класираме един път на голям форум”.

„На нас като ръководство ни се иска най-много да се класираме. Трябва да бъдем реалисти. Ще ми се тук да прехвърля малко отговорността на самите футболисти. Почти всички отбори вече са равностойни. Сега е момента да докажат на себе си и на нацията и да оставят една диря в националния ни футбол. Ние с вас можем да си говорим до утре или до втория мач. Треньорите каквото трябва го правят, ние като организация също. Сега играчи трябва да покажат какво могат, защото националният отбор е гордост и за всеки от тях трябва да е гордост да участва в такива мачове.

Хубчев: Знам, че се чакат резултати

- Може ли изобщо да се говори за обиграване или подмладяване или в националния отбор винаги трябва да играят най-добрите независимо от възрастта?

- Много обширен въпрос. Откакто ние сме ръководство, сме дали възможност селекционерът да решава. Тяхна е отговорността. За мен е много относително кои са най-добрите. Те са специалистите, наблюдават играчите, знаят тяхната подготовка. Това са детайли, в които няма как да се месим.

- Ще улесни ли този турнир вашата работа като организация, защото имахте проблем и намирането на качествени съперници за контроли?

- Трябва да се гледа практично. УЕФА дава при за тези мачове. Ето сега е решено това с контролирате. Сега вече няма да ни канят. УЕФА ни дава пари, имаме си приятелски мачове. Ето това е едно положително нещо. 

- Турнирът е нов, но селекционерът е същият. Петър Хубчев започва нова кампания за класиране на голямо първенство. Ясно е, че за всеки треньор в спорта оценката зависи от резултатите. Добри ли са резултатите на България при Петър Хубчев и каква оценката за работата му?

- Генерална оценка не трябва да даваме. Ясно е, че не са добри резултатите, защото целта ни е била участие. Още като излязоха групите, за цел ще имаме класиране на европейско първенство. Трябва да се мисли мач за мач. Генералната оценка я правим като се съберем с колегите.

Попов: Виждам прогрес в отбора

- Очевидно вие като ръководство сте доволни от работата на селекционера щом остава начело на отбора, но като че ли получава одобрението и на феновете. Как да си го обясним – хората свикнаха със слабите резултати или харесват, че е прям и говори ясно за проблемите в отбора?

- Така трябва да се поставят нещата с реалните неща. Затова казвам, че всичко зависи от футболистите. Всичко е по мед и масло. Самите футболисти имат резерв. Който и специалист да харчим от нашето поколение, за да разберем, че реалността е такава, каквато е в момента. Стоичков е един на 1000 години. Това, за което говорим

- Виждате ли все пак тревожни сигнали след последните квалификации, защото спечелихме само точка от гостуванията си и допуснахме три гола от Люксембург на „Васил Левски“?

-  Какво значи тревожни сигнали. Имам добронамерена забележка – футболистите в националния отбор трябва да играят със самочувствие, да се раздават, да имат хъс да надиграят съперника срещу себе си. Зависи най-вече от футболистите.

- Предстои ни мач със Словения, можем ли да говорим за комплекс при гостуванята?

- Не бих казал, че е комплекс, просто малко повече самочувствие трябва. Ако човек е физически подготвен, ще е психически стабилен. Ако има резултати, самочувствието ще дойде. Ето сега имаме възможност да бием Словения и този комплекс няма да го има. Всеки трябва даде малко повече от себе си.

- Няколко ключови изказвания на селекционера в пресконференцията преди двубоя. Може би най-тревожното - убеждавали сме някои играчи малко по-дълго, че всеки мач за националния отбор трябва да се приема сериозно. Как си го обяснявате?

- Не си го обяснявам това нещо. Какво значи обясняване. За това намираме много голяма разлика с нашето възприятие какво е да играеш за националния отбор. Това е трамплин. Дори за треньорите. Нашите треньори все нагоре отидоха.

- Няма човек, на когото да разчитаме да ни реши мачовете – също думи на Петър Хубчев. Защо стигнахме дотук, в годините почти винаги е имало лидер, който може да направи това, макар отборът не винаги да е бил на много високо ниво?

- На времето на нашето поколение знаехте ли кой е лидер . Лидера повлича другите със своята игра. Трябва да бъдем болезнени реалисти. Няма как да го определим лидера. Става се, ако 7-8 човека станат лидери. Тогава ще забравите за мен, те ще са лидерите.

- И в по-близкото минало отборът е имал водещи фигури, които да водят отбора като Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров. Виждате ли сега сред младите такива, които да се превърнат в лидери. Разбира се на преден план веднага излиза името на Кирил Десподов, защото като че ли той прави най-сериозно впечатление в последните месеци?

- Ето – сега е възможността. Преди като е имало 4-5 такива, сега има един. Ако той се реализира, малките ще видят, че е възможно. И ние сме гледали от големите и сме искали да приличаме на тях. И тези след нас по същия начин, освен техните безспорни качества естествено.

Лигата на нациите допринася със скрит мотив

- Самият селекционер каза, че изборът не е много голям, а като главна причина изтъкна липсата на българи във водещите отбори. Защо това е така?

- Може би не е сега мястото, но аз ще му го върна. Преди колко години взехме решение – преди 4-5 ли беше. Той беше първият, който го наруши – Петър Хубчев от Берое… Това не е интрига. Сега си бере плодовете и да не се оплаква. Пак взехме решения, но няма как да нарушаваме европейските правила. Мен ако питахте, по трима трябва да играят. Зависими сме от частните клубове. Там се развиват играчите, липсват и треньорите, които да ги увличат. Ако имаме силно българско първенство, което напоследък е по-добро и по-интересно и ако се реализират повече футболисти, няма откъде да дойдат, няма откъде иначе.

- И ако българите във водещите ни отбори са малко, то тези в най-силните европейски първенства съвсем липсват. Защо стана така?

- Дай микрофона аз да ти задам същия въпрос…. Ако ме попитате правилно как аз съм станал футболист, искал съм го много силно и когато съм получил възможност съм се реализирал. Ако самият футболист не го искате. Можем да създадем всякакви условия. Няма скандали, няма резултати.

Повече говорихме за критиките към отбора и проблемите, които среща селекционерът. Какво може да отбележите като положително в последните години?

- Само в отбора или въобще като организацията да отговарям. Това, което зависи от нас е видимо. Даже на мен ми се иска да има скандали, защото тогава има успехи. На мен това не ми допада. Това е тенденцията, едно от нещата, което е хубаво при Петър Хубчев. Трябва да се концентрираме върху футболистите. Трябва да заразиш другите, които могат след това да ти помогнат. Ако има някакви критики, да са конструктивни.