В момента едно от най-големите спортни събития върви към края си – Европейското първенство по футбол. Остана да се изиграе само финалът, но през целия месец имаше достатъчно зрелище и емоции за всички из Стария континент.

Все пак по терените във Франция се бяха събрали буквално 45% от държавите, които членуват в УЕФА и из градовете на страната-домакин беше толкова шарено, толкова разноцветно, толкова красиво, защото можеше да се видят хора отвсякъде – Полша, Украйна, Албания, Австрия, Швеция, Уелс, Ирландия и къде ли още не, да не ги изброяваме всичките. Само българи нямаше...

И ако сега по терените във Франция англичаните си заслужиха прозвището "евроидиоти" заради безумния начин, по който отпаднаха на осминафиналите от Исландия, то този приз за цялостно творчество със сигурност може да отиде при българските национали.

За пореден път голямо футболно първенство минава без наше участие. Дори и когато Европейската футболна централа свали летвата толкова ниско, че буквално почти половината континент може да участва, нас пак ни няма. И май по-добре, защото на този шампионат се игра футбол, докато Ивайло-Петевите избраници не е ясно какво щяха да демонстрират. Но това е друга тема. Да се върнем на фактите.

От известно време се чуват оправданията, че "сме малка страна, останали сме 6-7 млн. души, нормално е да нямаме потенциал". Затова нека оставим фактите да говорят.

1. За последно, България игра на голямо първенство през 2004 г. От тогава е имало три Европейски шампионата, в които са участвали 26 различни държави. Членките на УЕФА отскоро са 53, което прави приблизително 50% от континента участник на финали. България не е сред тях.

2. Единствените държави, които не участваха в последните 12 години на континенталния шампионат, освен нас, са: Андора, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Кипър, Естония, Фарьорските острови, Финландия, Македония, Грузия, Гибралтар, Израел, Казахстан, Косово, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Молдова, Черна гора, Норвегия, Сан Марино, Шотландия, Сърбия и Словения. Страхотна компания...

3. От изброените некласирали се на Европейско през последните 12 години, има някои, които пък се класираха на Световно, така че пак не са подлагали феновете си на такава суша, както българските "лъвове" (в огромни кавички).

Това са Босна и Херцеговина, Словения и Сърбия. Като прибавим, че и Черна гора беше още част от Сърбия, когато западните ни съседи играха на Мондиала в Германия, още една държава може да отпадне от този списък.

4. От 26-те държави, които са се класирали на Европейско първенство през последните 12 години, има 7, които са с по-малко население от България, съответно потенциалът за национални състезатели е доста по-малък. Но все пак те участват, а някои от тях дори се представиха феноменално.

Ето и страните с по-малко население от България, ако приемем, че у нас живеят 7.2 млн. души, каквито са официалните данни от преброяването: Хърватия, Дания, Исландия, Северна Ирландия, Ирландия, Словакия, Уелс. В същото време, в огромна част от останалите 19 живеят само по 2.5-3 млн. души повече, отколкото в България.

5. По време на последните евроквалификации, на пръстите на едната ръка на неособено добър дърводелец се брояха българските национали, които играят в елитни отбори от Топ 5 на големите европейски клубни първенства – Англия, Италия, Германия, Франция и Испания.

Всъщност, това бяха само Ивайло Чочев и Александър Тонев. И двамата бяха замесени в битката за оцеляване в Серия А, като единият дори изпадна и имаше периферна роля за своя... Фрозиноне.

Могат да се правят още много заключения за драматично ниското ниво на българския футбол, родните футболисти и националния отбор. Но колкото и да ги изброяваме, ако не се предприемат някакви насоки за преодоляването на тези слабости, няма да видим Европейско първенство, дори УЕФА да направи участниците на такива форуми 32, както се предвижда за Евро 2024.

И докато хората от белия свят играят на европейски финали и имат хубави емоции с националните си отбори, ние ще продължаваме лятно време да ги гледаме по телевизията и, както казва Гриша Ганчев – "да затваряме една клоака, за да отворим нова...". 

Поне да го погледнем от хубавата страна – при последното си участие на голям форум си тръгнахме последни, с три загуби и голова разлика 1:9. Е, сега поне това си спестихме. Друг е въпросът дали не е по-добре да участваш и да те бият като брашнян чувал, отколкото да си стоиш само у дома пред телевизора. 


Добре, че Европейското първенство е достатъчно интересно за родните фенове и без българско участие. За това допринасят страхотните голове по терените във Франция. Кой е най-красивият за днешния ден? Това решавате вие с гласа си в нашата игра UEFA EURO 2016 Гол на деня. Чакат ви ледени бири "Ариана"!