Да се родиш в Бразилия е напълно достатъчно, за да обикнеш футбола. Проблемът е, че талантите в тази страна изобилстват и затова е почти невъзможно да се добереш до националния отбор, освен ако не се доближаваш по качества до Роналдиньо, разбира се.

Талантиливи играчи обаче се търсят навсякъде по света. С тази нагласа Джонатан Кафу и Натанаел Пимиента поемат към България през лятото на 2015 година като част от машабната селекция на Лудогорец. Двамата пристигат малко след провала срещу Милсами в предварителните кръгове на Шампионската лига, а дебютът им е крайно неубедителен – загуба от Черно море с 0:1 за Суперкупата.

„Помня добре първия си мач за Лудогорец. Загубихме финала за Суперкупата от Черно море. В началото ни беше трудно и в първенството, не бяхме толкова обиграни. Дойдохме доста нови футболисти, но с времето успяхме да се адаптираме и сега всичко е наред“, споделя Джонатан Кафу.

От друга страна Натанаел Пимиента сподели: „Дебютът ми не беше особено добър. Загубихме, а аз не бях на ниво. За мен беше трудно в началото с адаптацията, но всеки нов футболист вероятно минава през такъв етап. Важното е, че успях да се аклиматизирам. Готвим се спрямо всеки съперник. Успях да се наложа и се радвам за това.“

След този мач представянето и на двамата тръгва във възходяща линия. Кафу вече има 5 гола и 3 асистенции, а когато бележи, Лудогорец никога не губи. „Не съм се замислял за това. Не знам дали има връзка, ние винаги искаме да отбележим го срещу съперника. Марселиньо и Вандерсон също имат много важни голове. “

Натанаел също е несменяем в ляво на разградската защита. Има ли бранителят нещо общо като стил на ига с друг краен защитник – Кайсара, който беше продаден в немския Шалке 04.

„Да, Кайсара е страхотен футболист, но не успях да го засека тук, но той има много хубава техника. Притежава скорост, не отстъпва в единоборствата. Това, което ми остава е да се стремя да стигна до неговите характеристики.“

Бразилската колония в Лудогорец сякаш се увеличава с всеки следващ трансферен прозорец. За Кафу и Натанаел се оказва от огромно значение за адаптацията. За да може процесът да бъде завършен изцяло, основната част е езикът, какво знаят двамата на български. Чуйте уникалния български на двамата играчи във видеото за предаването „Преди кръга в А група“ по Diema sport.

Преди време се заговори, че Спортинг Лисабон проявява сериозен интерес към Натанаел. Каква е истината?

„Не знам нищо за Спортинг Лисабон. Тази информация май е само по медиите“, коментира Натанаел.

„Играл съм в един клуб с Адриано в Атлетико Паранензе. Той е изключителен, оставаше след тренировки, искаше да стигне нови и нови върхове“, коментира още Натанаел.

Кафу също коментира темата с популярните съотборници: „Играл съм с доста добри футболисти, като Мишел Бастос от Олимпик Лион, Алешандре Пато, който в момента е в Челси и Луиш Фабиано. Когато се срещнеш с такива хора на терена, независимо дали са от твоя отбор, или не трупаш безценен опит, който можеш да използваш в бъдеще.“

С Кафу, Натанаел, Марселиньо, Вандерсон, Саша и останалите български и чуждестранни звезди Лудогорец преследва петата си поредна шампионска титла, което ще отвори широко вратите пред отбора за атака на груповата фаза на Шампионската лига. Разградчани вече бяха там под ръководството на Георги Дерменджиев. Сега треньорът е същият – остава по-трудното.