Футболът с марка А група отново се завръща с пълна сила след прекъсването за националните отбори. Вчера 27-ият кръг в първенството започна със зрелищен мач между Локомотив Пловдив и Пирин, а днес програмата предлага две не по-малко интригуващи срещи, след които може да настъпят размествания в челните позиции на класирането. От 17,15 на своя „Огоста“ Монтана посреща Славия, докато от 20 часа е голямото дерби на кръга – в София Левски приема Берое в директен сблъсък за второто място. Двубоите можете да гледате в пряко предаване чрез нашата онлайн платформа Gong Play, в ефира на телевизия Diema Sport и на честотите на Дарик радио.

Ранната среща от съботната програма обещава голямо тактическо надлъгване между Емил Велев и Александър Тарханов, чийто тимове дотук през пролетта не са сред най-резултатните. От подновяването на първенството през февруари и Монтана, и Славия изиграха по 5 мача, в които трудно успяваха да зарадват феновете си с попадения: клубът от Северозапада се разписа едва веднъж за този период (при 1:1 срещу Черно море), докато „белите“ го сториха два пъти – при успеха над Ботев Пд с 1:0 и загубата с 1:3 от Лудогорец. Столичани имат 3 нулеви ремита сред изброените срещи, докато Монатана им отстъпва с 2 на сметката си. Славия определено ще трябва да подходи с едно на ум към мача, тъй като ще бъде без две от важните си фигури – заради натрупани жълти картони сещата пропускат вратаря Георги Петков и нападателя Борислав Балджийски. Статистиката през сезона обаче говори в полза на „белите“, които спечелиха предишните две срещи срещу този съперник – през септември 2015 „белите“ се наложиха с 2:1 навън, докато в началото на декември победиха с 1:0. Всъщност Славия се намира в серия от 4 поредни успеха над Монтана на ниво А група, като няма загуба последните им 6 мача. Монтанчани обаче не са за подценяване, особено след вчерашната загуба на Пирин. При победа (или дори равенство днес) тимът на Кокала може се измъкне поне временно от последното 9-о място. Трите точки са не по-малко ценни за Славия, който към момента е трети с 36 в актива си и ще чака с нетърпение развръзката на другата среща днес.

На „Георги Аспарухов“ ще бъде далеч по интересно, тъй като вторият Левски играе срещу четвъртия Берое, като разликата помежду им е само 4 точки. „Синя“ победа до голяма степен ще намали интригата около второто място, като би отдалечила един от основните претенденти за място в евротурнирите. Ако Берое обаче успее да си тръгне с успеха, то авансът на Левски вече ще се е стопил само до 1 точка, което обещава още повече интрига до края на кампанията. Предишният път, когато двата тима се срещнаха в столицата, „сините“ изиграха един от най-убедителните си мачове и победиха старозагорци с 2:0. Тогавашната им форма обаче не може да се сравнява с настоящето им състояние. В петте си мача през пролетта Левски записа 2 победи и три ремита, включително и 0:0 у дома срещу опашкаря Монтана. Ситуацията при Берое не е кой знае колко по-различна, като „зелено-белите“ изглеждат дори по-колебливи: след победата над Пирин при подновяването на първенството хората на Петър Хубчев направиха три последователни ремита (0:0 срещу Славия, 0:0 срещу Черно море, 1:1 срещу Ботев), преди да дойде загубата от Лудогорец преди паузата за националните отбори. Реално в последните си 4 срещи беройци вкараха само веднъж, а с подобна ниска резултатност трудно биха отмъкнали позитивен резултат от „Герена“.

Дебют за Берое в А група може да направи новото им португалско попълнение Педро Маркеш – Педрито. Халфът премина успешно пробен период в Стара Загора и спечели одобрението на треньорския щаб. Единственият играч на гостите, който може да пропусне срещата и е под въпрос, е опитният Георги Андонов. Майсторът на преки свободни удари прекара цялата седмица в индивидуални тренировки, като за присъствието му в състава ще се решава последния момент.

За Левски мача със сигурност пропускат контузените Сашо Емилов Александров и Джъстин Менголо. Завръщане сред титулярите ще направи опорният халф Георги Костадинов, който доскоро лекуваше травма.