Локомотив приема Ботев в „Битката за Пловдив“ днес. Стотното издание на пловдивското дерби е тази вечер от 20 часа на стадиона в парк Лаута в Пловдив. Двата тима заемат незавидни места в дъното на класирането в А група. „Канарчетата“ са осми с 12 точки, докато „черно-белите“ са окупирали предпоследното девето място с точка по-малко. Единственият отбор с по-лоши показатели от тези на пловдивските тимове е новакът Пирин Благоевград.

Мачът между Локомотив Пловдив и Ботев може да наблюдавате пряко в ефира на Диема Спорт, платформата Gong Play, както и да следите минута по минута в Gong.bg и на честотите на Дарик радио.

Дербито на Пловдив ще бъде ръководено от Станислав Ставров.

Въпреки че двубоят е в дъното на класирането, дербито успя да предизвика сериозен медиен интерес от чужбина. В Пловдив се очакват да пристигнат цели 13 журналисти от други държави. Девет от тях идват от Германия, а четирима от Полша, похвалиха се от пресслужбата на „смърфовете“.

Домакините от Локомтоив ще се опитат да прекъснат „черната“ си серия срещу градския съперник. Вече в десет мача „черно-белите“ не познават вкуса на победата срещу Ботев.

От треньорския щаб на домакините не могат да използват наказания Дюфо, както и Крум Стоянов, който продължава да се възстановява от травмата си. Очаква се атаката на Локомтоив да бъде водена от ветерана Мартин Камбуров, подпомаган от Емил Гъргоров, който постепенно навлиза в оптимална форма

Основният проблем за Ботев е на вратарския пост, където Валентин Галев все още не е на разположение.

Любопитни факти:

Пловдивските железничари нямат победа в 9 поредни градски дербита с Ботев за първенство – 5 загуби и 4 равенства, като последният им успех е служебно 3:0 на 22 април 2010 г. Локо Пд и Черно море са единствените отбори в групата, които още не са фиксирали нулево равенство в своите двубои от началото на настоящия сезон.

Македонският нападател Зоран Балдовалиев направи повторния си дебют за Локо Пд точно срещу градския съперник Ботев и му бяха необходими едва 3 минути, за да вкара първото си попадение. Срещу Ботев има 8 попадения – повече, отколкото срещу всеки друг съперник 1:1 в третия кръг прекъсна серията на Ботев от 4 поредни победи в пловдивското дерби за първенство, с които канарчетата обърнаха в своя полза общия баланс в сблъсъка – 36 успеха срещу 35 загуби.

При първия си престой в България в периода от есента на 2010 до края на календарната 2011 г. новото попълнение на Ботев Пд Грегъри Нелсън изигра 37 мача за ЦСКА в А група, вкара 5 гола и направи 8 асистенции, една от които срещу Локо Пд. Едва вторият чуждестранен треньор в клубната история на Ботев Пд, словенецът Ермин Шиляк дебютира начело на канарчетата точно в дербито с Локо Пд в третия кръг – 1:1 в Коматево.

Вероятни състави:

Локомотив Пловдив: Ел Харуби, Стамов, Тунчев, Котев, Крумов, Боне, Велев, Гъргоров, Бакалов, Балдовалиев, Камбуров.

Ботев Пловдив: Голас, Христов, Златков, Николов, Старокин, Гамаков, Кифуети, Балтанов, Варела, Чибамба