Футболистът на Каляри и играч №1 на 2018-а година в България – Кирил Десподов, се завърна в България, където стартира подготовка с националния отбор за предстоящите квалификации за EURO 2020. Кирил Десподов говори пред DIEMA SPORT за предаването „Домът на футбола” за живота в Каляри, представянето му, тренировките, както и за всичко, което е свързано с него.

„В Италия се чувствам „в моята страна”. Всичко е наред, спасихме се с Каляри и останахме в Серия „А”. Не завършихме с победа в последния мач, но радостното е, че оцеляхме и показахме добри игри до края на сезона”, започна той пред Мирослав Арабаджиев.

„В началото ми беше доста трудно да схвана начина на мислене на треньора. Да му видя тактиката, изискванията. Аз играя на различна позиция в Каляри – централен нападател. Няма крила, тъй като играем с двама стрелци. Беше трудно за мен, но през тези четири месеца свикнах там. Чувствам се много добре, на място, така че всичко е перфектно”, продължи с усмивка острието на България.

„Доста момчета ми помогнаха в Каляри – Дарио Сърна, Филип Брадарич и Ликоянис. Тримата ме насочиха на какво да обръщам внимание. Подготвяха ме преди заниманията. Превеждаха ми в началото, но вече схващам доста от езика и лека-полека се адаптирам много добре”, коментира още той.

„Много ми харесва в Каляри, спокоен град. Няма нощен живот, поне досега не съм видял. Сега лятото може да има, но няма да бъда там. Харесва ми – море, слънце, хубаво време, храната е много хубава. Прекрасно е”.

„Радвам се, че се прибирам в България и отивам с националния отбор на лагер. Много ми се играе с отбора, жаден съм за мачове. Не съм играл от 10-и март и искам да играя. Очакванията са ми да покажем добра игра, да останем този колектив, който сме. Има промени в състава, но това го решава Краси Балъков. Сигурен съм, че ще останем голям колектив и всичко ще се получи много добре”, коментира ситуацията при „лъвовете” Десподов.

„Сега всичко е наред и се чувствам добре. Имах болежки, защото в началото тренировките нямат нищо общо с българския футбол. Тук доста често се лигавим на занимания, а там няма лигавене. Влиза се от упражнение в упражнение. Няма бавене, лигавене. Много професионално ниво”.

„Очакваше се Красимир Балъков да поеме България. Радвам се, че е той, тъй като съм работил с него в Литекс и знам какво иска. Наясно съм с методиката му, така че съм доволен, че той е начело на националния отбор”, каза още футболист №1 на България за 2018-а година.

„Мисля, че ще имаме успех с Балъков, тъй като има добри футболисти. Нужно е да надграждаме и да търсим максимума във всеки един мач. Дано той допринесе „германския” манталитет, защото тук е трудно да го промениш в играчите. Това е лично желание, но определено той иска да вкара европейското мислене тук. Справи се много добре в Етър”.

„Лично очаквах Лудогорец да победи Черно море, особено щом видях групата на варненци. ЦСКА се мъчи до последната минута с Ботев, а този мач трябваше да се вземе с 3:0 и да покажат, че искат. Следя всеки един мач, ЦСКА остава в сърцето ми завинаги. Надявам се догодина да е още по-интересно и ЦСКА стана шампион. Да станат, както тази година стана Лудогорец – да видят какво е с една точка да те бият накрая”, говори за ЦСКА той.

„Не съм запознат със ситуацията в Черно море. Само ще кажа, че познавам и Георги Китанов, и Георги Илиев, и Петър Витанов. Това са мъжки момчета и не вярвам да са направили нещо, което да ги изгонят”, завърши Кирил Десподов.