Борислав Михайлов е новият-стар президент на Българския футболен съюз. Легендарният вратар бе избран по категоричен начин с 463 гласа по време редовния конгрес на БФС, който се проведе в хотел "Маринела" в София. Така Михайлов започва четвърти мандат начело на футболната ни централа.

Във вота се включиха 512 делегати, от тях гласували са 510, като шест бюлетини са недействителни, а други шест са били празни. Председателят професор Лъчезар Димитров обяви, че действителните гласове са 504, които са били разпределени между тримата кандидати, както следва - пет за Ивайло Дражев, 36 за Любослав Пенев и 463 за Борислав Михайлов.

След обявяване на резултатите, Михайлов получи "Венец на победителя" от спортния министър Красен Кралев по случай 55-ата му годишнина и за заслуги към спорта. 

Михайлов се обоснова за Ганчев, обясни и за Сираков

Изборът на президент на БФС се проведе в четири бюра, разположени в залата, като всяко от тях отговаряше на една от четирите зони на футбола в България  -  София, Пловдив, Варна и Велико Търново. 

Освен преизбирането на Борислав Михайлов начело на БФС, друг акцент от събитието бе утвърждаването на новия състав на Изпълкома. В него влиза собственикът на Левски Спас Русев, редом с Йордан Лечков, Михаил Касабов, Атанас Фурнаджиев, Емил Костадинов, Камен Костадинов, Румeн Вълков Венцеслав Стефанов, Михаил Статев, Валентин Михов, Кирил Домусчиев, Петър Величков, Панайот Рейзи, Димитър Георгиев.

Конгресът на БФС в снимки

източник: LAP.bg

Сравнено с предходния Изпълком аут са легендата на Левски Наско Сираков, който доброволно напусна, собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев, бившият президент на Локомотив София Николай Гигов и един от босовете на Черно море Марин Митев.

Конгресът протече при засилени мерки за сигурност и масирано присъствие на охрана.

Eто и подробен опис как се развиха събитията по време на Конгреса:

В 19.20 часа Конгресът бе закрик!

Малко след 19.00 часа бе обявено гласуването за новия Изпълком. Предложеният състав от Борислав Михайлов бе одобрен. Така официално босът на Левски Спас Русев влиза, докато собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев, който до сега бе част от изпълнителния орган, е аут. Наско Сираков по-рано обясни, че напуска доброволно. 

Вече официално: Със Спас Русев и без Гриша Ганчев в новия Изпълком

Конгресът на БФС в снимки

източник: LAP.bg

Към 18.30 часа приключи гласуването за членове на новия Изпълком към БФС. В момента се броят гласовете.

Борислав Михайлов бе обявен за победител във вота с 463 гласа малко след 16.30 часа. След това новият-стар президент обяви номинациите си за членове на Изпълкома на централата. 

Предложенията на Михайлов: Русев в Изпълкома, Ганчев - аут

Наско Сираков аут от Изпълкома на БФС

По-рано напрежението се засили още преди официалния старт на заседанието. Малко след пристигането си пред хотела единият от кандидатите за президент Любослав Пенев излезе пред хотела и заяви, че му е било казано да се върне след 12.15 часа, заради тайния избор на комисии.

След този час Пенев и Ивайло Дражев се върнаха в хотел "Маринела". В крайна сметка около 12.30 кандидатурите и на тримата претенденти за шефския пост бяха допуснати до изборната процедура.

Любо Пенев обаче обяви пред конгресната зала, че напуска форума с думите: "В уредени мачове не участвам!".

Впоследствие обаче Пенев внесе малко повече яснота около това дали се отказва от избора на президент. "Не, не не, не се отказвам", каза Пенев.

Любо Пенев възмутен: Меко казано съм възмутен

Боби Михайлов отвърна на Пенев: Долнопробна, клеветническа кампания

Ники Илиев: Каква подкрепа на такъв манипулиран конгрес

Кралев даде правилния тон: Няма да има успехи без внимание към подрастващите

Любослав Пенев: "Любо Пенев и екипът му не участват в уредени мачове, напускаме залата" pic.twitter.com/myKVxW2LOh

Президентът на БФС Борислав Михайлов откри конгреса като приветства делегатите и им пожела ползотворна работа. След него и спортният министър Красен Кралев отчете добрата работа на футболния съюз и министерството на спорта.

Василев: Обмисляме Любо Пенев да напусне Конгреса!

Любо Пенев преди Конгреса: Очаквам демократични избори

Около двайсетина фена също са пред хотела, някои с "червени" шалчета.

източник: Gong.bg

Право на частие в VIII Конгрес на БФС имат общо 546 клуба с право на глас.

Следете събитията в GONG.BG!

Време за Конгрес: Ще има ли смяна на властта в БФС?

източник: Gong.bg

На Конгреса ще бъде предложено да приеме за пълноправни членове на Българския футболен съюз 117 клуба, докато 145 клуба ще бъдат предложени за изключване поради липса на дейност.

Трите кандидатури за президент на БФС са: Борислав Михайлов, Любослав Пенев и Ивайло Дражев.

Пред хотел "Маринела" се появи и екип на телевизионното предаване "Господари на ефира" с двойник на Борислав Михайлов.

източник: Gong.bg

Следете случващото се тук!

Конгресът на БФС

източник: Gong.bg

„Аз съм регистриран делегат. Ще дойда към десет и половина довечера. Явно някой е решил, че ще прави Конгрес почасово с външни хора. Вътре има 200 човека, които не са делегати. Това не е никакъв мач. Тук трябва да влезе правораздаването”, заяви единият от кандидатите за президент Ивайло Дражев при пристигането си за Конгреса.

"Хубави неща за българския футбол и победа за Боби Михайлов. Не съм видял нещо Дражев да е направил, освен само да съсипва", коментира на влизане в залата за конгреса, президентът на Славия Венцеслав Стефанов, споделяйки очакванията му за избор на президент на БФС.

Друг от кандидатите за президент на БФС Любослав Пенев също пристигна в хотел „Маринела” и заяви: „Очаквам победа и най-вече очаквам демократични избори.”

Пенев бе посрещнат от един от опонентите си Ивайло Дражев и двамата влязоха в залата.

Малко по-късно в хотела пристигна и Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който ще е гост на Конгреса на БФС.

Борислав Михайлов откри Конгреса с приветствие към делегатите, а другите двама кандидати за президентския пост Любослав Пенев и Ивайло Дражев са извън залата.

Адвокат Радостин Василев, който е член на екипа на единия от кандидатите за президент на БФС Любослав Пенев заяви изнервен от недопускането в началото на заседанието, че обмислят да не се явяват на Конгреса. „Сега в момента ще се избират комисиите на този конгрес и там не трябва да има очи на недоброжелатели. Обмисляме да не се явяваме на този конгрес”, заяви Василев.

Изпълнителен директор на Лудогорец Ангел Петричев: "Подкрепям Борислав Михайлов заради професионалистите в неговия екип и отношението. В България има условия и надежда да се играе футбол на високо ниво."

Конгресът на БФС в избрани кадри

Собственикът на Левски Спас Русев отново изрази подкрепата си съм настоящия президент на БФС: "Неподкрепянето на Борислав Михайлов означава бламирането му пред света - светът признава, родината - не."

Спас Русев: Неподкрепянето на Михайлов би означавало бламиране пред света

Собственикът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски: Трябва да се поставят конкретни въпроси, моите са да ми се помогне за спортна база за развитието на деца и предпазване на финансовите интереси на клубовете при преминаването на тихните кадри в други клубове.

От БФС съобщиха, че 125 футболни клуба са приети за членове на БФС от 19 февруари 2018 година, а 148 са изключените.