Започващият четвърти мандат начело на Българския футболен съюз Борислав Михайлов обоснова избора си на предложения състав на Изпълкома към футболната ни централа. Един от героите от Световното в САЩ 1994 година обясни, че собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев не е попаднал в изпълнителния орган, както бе до сега, тъй като в последната година и половина той не присъствал на заседанията. Отделно от това, Михайлов сподели, че легендата на Левски Наско Сираков е напуснал по лично желание, като поясни специално, че помежду им няма конфликт.

Борислав Михайлов бе преизбран за президент по категоричен начин с 463 гласа. Соченият за негов основен конкурент Любослав Пенев получи 36, а третия кандидат – Ивайло Дражев – събра пет гласа.

Общо гласувалите делегати бяха 504.

„Уважавам всички мои колеги. Надявам се това да е победа за футбола. От една страна, това ме удовлетворява. След като след три мандата ми дават пак доверие значи съм си свършил работата - аз и колегите ми, и сега трябва да работим по-добре заради тези същите хора“, започна Михайлов на официалната пресконференция след Конгреса, който се проведе в известен столичен хотел.

„Наско Сираков преди няколко дни сподели, че може би няма да иска да е в Изпълкома. А господин Ганчев не е бил в последната година и половина. Затова имах възможност да предложа нови хора“, обясни Михайлов.

„Благодаря, че съм избран с такъв резултат и никой от залата не предложи кандидат за член на Изпъкома, а гласуваха моите предложения. Приеха и другите предложения и бюджета“.

„Не съм очаквал, че ще спечеля с такъв резултат. Най-много искам националният тим да се класира за голям форум. Отборите ни да продължат с добрите представяния. Искам да повишим нивото на треньорите, според възможностите на бюджета, който не е малък, да помагаме на малките населени места с инфраструктурни проекти, най-вече с игрища, за да може да се играе тази велика игра“, коментира амбициите си бившият вратар.

„Всички сте свидетели на нашето управление в последните 12 години и пет месеца. Сладка е победата. Искам да благодаря на майка ми, Бог да я прости, и баща ми, че са ме възпитали добре. Аз не нападам хората, а говоря с действията си“.

„Най-много нерви изхабих, да. Видяхте всички циркове. Накрая се стига до такъв резултат. Иначе със сигурност първата ми победа бе най-трудна“.

„Напротив – Лечков и Емо Костадинов са футболисти на ЦСКА. Вальо Михов е бил президент на ЦСКА. Знаете колко пари получиха клубовете от участието на Лудогорец в Лига Европа. Знаете какво прави Спас Русев в Левски, Венци Стефанов е представител на Лигата. Няма как хора, които инвестират пари, да са вън от БФС. Фенове и медии не печелят конгреси, печелят ги хората в залата, които ежедневно виждат какво става в БФС“.

„Не съм следил цялата предизборна кампания. Добре е да имаш силна опозиция. Но вотът сочи, че ние сега нямаме алтернатива. Ще се насочим към това, което трябва да се направи“, коментира още Михайлов.

„Емоцията е доверието на хората, а тя е свързана с това, че срещу мен излизат бивши колеги, а единият бе в БФС дълго време“.

„Сираков ми каза и преди няколко дни и днес, че просто не иска да го предлагам“, обясни Михайлов. „Няма полемики и няма как да ни скарате играчите от 1994-а. Това е лично мнение и аз го уважавам“.

„Ние виждаме какво става в Европа. Нито Челси има само англичани, нито Ман Сити. Един отбор ако желае да играе с 11 румънци, не може да го спрем. Имаме ограничение за играчи извън Европейския съюз“.

„Видяхте присъствието от българската държава, от УЕФА и ФИФА. Ако има нещо незаконно, тези хора нямаше да са тук. Всеки има право да обжалва“.

„След като са избрани членовете на Изпълкома, ще се съберем скоро и може би ще има разлики за какво и за кое отговарят членовете. Иначе базата в Бояна ни бе от мечтите. Сега пак ще се насочим към базите, повече помощ за школите. И естествено – класиране за голям форум. Но това не зависи от нас, зависи и от клубовете. Играчите трябва да идват подготвени“.

„Съдийската комисия е коментирана от всички и най-вече от медиите. Не толкова от президентите. Днес никой не повдигна тази тема, а това бе мястото, ако има такава голяма критика. Ние сме на полусезон, към момента не са предвидени промени, защото шампионатът почва. Може да има промени в бъдеще“, каза Михайлов.

На питане защо представителите на медиите не са били допуснати в залата, Павел Колев отговори: „Имаше два проблема, че нямаше достатъчно места. Заявките бяха в пъти повече. Вторият проблем бе, че има конкретни медии, които не спазват журналистическата етика, които си измислят събития в БФС, които не са се случили“.

„Целият избор стана пред вас. Вие знаете, че в залата има над 500 делегати, които упражниха своя вот, не е коректно да казвате, че не сте били вътре, защото всичко се излъчваше. Гласуването продължи над час и половина. По отношение на прозрачност и демократичност няма мисля съмнения. Никой делегат не оспори тайната на вота" , допълни Камен Костадинов.