“Вратата на Министерството на младежта и спорта е широко отворена за българския футбол и за неговите проблеми. Ние сме готови да помагаме във всеки един аспект“, това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев на откриването на VIII конгрес на Българския футболен съюз, който трябва да избере нов президент.

Министър Кралев подчерта, че в последните 20 години е участвал като делегат на всеки един конгрес на БФС, но сега за първи път има възможност да го направи като министър на младежта и спорта.

Всичко за Конгреса чети тук!

„Дълги години държавата беше обърнала гръб на футбола, беше обърнала гръб на проблемите на футболните хора. Разбира се, това започна да се променя преди 3 години, когато заедно с БФС започнахме да работим по няколко много важни програми. Няма как да имаме добър футбол, ако нямаме добра спортна инфраструктура. Няма как да имаме успехи на международно ниво, ако не обръщаме внимание на децата и юношите, които са част от голямото футболно семейство“, категоричен беше Кралев.

Той представи инфраструктурните проекти, финансирани от ММС - няколко терена за Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години, ремонта на националния стадион Васил Левски, нови терени и осветление на стадиони във Варна, в Русе, в Горна Оряховица, Монтана, Велико Търново, нови терени в Хасково и Ямбол, помощни игрища в Бистрица, за детско-юношеската школа на Локомотив (София) и на Верея. Министър Кралев заяви, че през тази година ще бъдат обновени стадионите на „Спартак Варна“ и стадиона „Академик“ в София.

„Изключително много се гордея и с програмата, която разработихме заедно с БФС за подкрепа на юношеските ни национали. През 2016 г. за първи път от много години второто правителство на г-н Борисов отпусна средства за детско-юношеските ни национални гарнитури. За 1 милион направихме програма, в която участваха 12 отбора. За първи път можеха да се направят сериозни функционални изследвания на футболистите, които ще имаме възможност да проследим в следващите 4 години, за да разберем силните и слаби страни на нашата подготовка и методика. През следващата 2017 г. програмата беше увеличена до 1 150 000 лв., тази година до 1 250 000 лв. Надявам се, че следващите години при увеличение и на бюджета на министерството средствата за децата, които се занимават с футбол ще бъдат също увеличени“, добави Красен Кралев.

На откриването на конгреса на БФС говори и президентът на германския футболен съюз и вицепрезидент на УЕФА Райхард Гриндел, който предаде поздравления от името на президента на УЕФА Александър Чеферин. Бяха прочетени приветствия от името на председателя на БОК Стефка Костадинова и от името на ФИФА. Преди гласуването за избор на президент на БФС се изказаха редица футболни деятели, делегати и гости като Спас Русев, Ангел Петричев, Веселин Крушарски, Калин Каменов, проф. Лъчезар Димитров и др.