През тази седмица Левски успя да си осигури подписите на първите две попълнения от зимната селекция в лицето на Жеан Карлуш и Жоазиньо. Нападателят на Фигурензе, който е на 24 години, се отзова на поканата на официалния сайт на ПФК Левски, като по този начин даде първото си интервю за българска медия.

- Жеан, защо прие офертата на Левски?

- Според мен моментът, в който трябва да предприема поредната стъпка в развитието на кариерата ми е дошъл. Понякога не трябва да мислиш прекалено много преди да предприемеш нещо в живота, а да реагираш веднага. Успях да се запозная до някаква степен с изявите на Левски през последните години от видеоматериалите, които ми предоставиха. Определено ми хареса и професионалният подход на клуба спрямо мен, а това което разбрах за отбора в исторически план и сегашната наложена политика ме впечатли.

- За кои български футболисти си слушал, и познавате ли се с бразилски футболисти, които играят или са играли в България и в Европа?

- Предполагам, че ще ви разочаровам с отговора си, но наистина не знам нищо за българския футбол и моите сънародници, които се подвизават там. Иначе във Фигурензе има няколко момчета, които бяха продадени или им предстои да заминат за Европа, а дори един от тях ще премине в Арсенал.

- Познаваш ли Жоазиньо от Португеза, който ще пристигне през декември в Левски заедно с теб?

- Знам за кой футболист точно става въпрос, но нямам преки впечатления от изявите му, тъй като играем в различни шампионати. Определено ще бъде добре, че ще има и друг бразилец, който ще дойде с мен в Левски. Освен това, когато подписвах договора, хората от клуба ми казаха, че от няколко години в отбора успешно се представя и друг мой сънародник.

- Какво мислиш за футбола в Европа и каква е разликата с този в Бразилия?

- У нас се играе доста освободено с възможност за повече импровизации, докато в Европа залагат повече на тактиката и сериозната физическа подготовка.

- Разкажи повече за твоята кариера и семейството?

- На седем години започнах да тренирам в отбора на Тобарао, след като навърших 15 години преминах в Шапекоензе. За този тим през миналия полусезон вкарах 15 гола и ме взеха във Фигурензе, където до момента имам шест попадения . Имам петима братя, от които само един играе футбол. Преди десетина дни сключих брак с дългогодишната ми приятелка, която държа да бъде близо до мен, когато започна да играя в България.

- Какво послание ще изпратиш на многобройната публика на Левски?

- Разбрах, че Левски е най-популярният отбор в България и има невероятни фенове, които го подкрепят навсякъде. Бих искал просто да ги поздравя, а иначе да спечеля тяхното уважение с изявите ми на терена.

- Подготвен ли сте за сериозната конкуренция, която ви очаква за титулярно място в състава на Левски?

- Не съм и предполагал, че ме очаква нещо по-различно от това, което ми казвате. При положение, че целите на клуба са изключително високи всеки сезон, е напълно нормално борбата за място в стартовия състав да е здрава. Важно е да се аклиматизирам бързо в отбора и обстановката. Ще трябва да се нагодя към игровия стил на Левски, а за мое щастие разбирам, че той е атакуващ.