Футболният мениджърЗдравко Узунов даде интервю за Хасковска Марица, в което говори за тима и актуални теми около футболния клуб.

- Здравко, интервюто с бившия капитан на Хасково 2009 Недялко Хубенов засегна доста хора от футболната гилдия. Ти обаче се превърна в главен герой. Как ще коментираш?
- Аз се радвам, че Недялко Хубенов излезе от анонимност. Той е казал, каквото има да казва в своето интервю. От него разбирам, че аз излизам като главно действащо лице. Нямам към него никакви лоши намерения. Мога да му стисна ръката като един истински капитан на отбора през миналото първенство в "Б" група и затова, което направиха с младите играчи. Не мога обаче да кажа същото след тези негови изказвания. Недялко имаше пълната възможност да бъде записан в историята на Хасково 2009 със златни букви, но манталитетът му го провали. 

- От думите на Хубенов излиза, че си бил маша в ръцете на ръководството на клуба и си кадрувал в отбора. 
- Аз може би съм си заслужил да ме нарича така, но не зная по какъв повод. Във времето и годините съм показал, че само съм помагал и не съм попречил на никого. Най-малкото пък сега да се бъркам на Емил Велев, който е шампион с отбора на Левски. Наистина съм близко до отбора и съм ходил на всички мачове без изключение. Помагал съм на тима с моите съвети, с това, което съм видял, с моите контакти да постигнат целите си и те ги постигнаха. Тогава той много добре виждаше какво става, а днес ме изкарва маша. Да не търси причините в мене. От това, което четох разбрах, че изпълнителният директор му е направил забележка, че пие алкохол и е говорил пред младите, че няма да има отбор и клубът ще фалира. Ако аз бях президент на този клуб, щях да го изгоня на момента. Какъв е той? Той е един футболист, който трябва само да мисли как да играе. С това, което си признава, той сам си отговаря на въпроса защо е изгонен от клуба.

- Спомена се, че преди 9 години ти и Стамен Белчев сте го натирили от отбора по същия начин и той сам си е платил трансфера в Дунав. Вярно ли е това?
- Явно Недялко Хубенов има къса памет. Аз него не съм го освобождавал. Искам да кажа истината, а има и свидетели. Той сам дойде на полусезона да ме помоли да го спася по някакъв начин от Локомотив (Пд), защото с тях стана наистина шампион, но беше като в "небрано лозе". Като наше момче все пак реших да му помогна. Говорих с нашия треньор Стамен Белчев дали иска да го привлече отново в Хасково, но той ми отвърна, че такива играчи като него си имаме. Проблемът обаче беше да открия Емил Наков, който изпълняваше ролята на шеф в Локото и да го моля да освободи Недялко. Лично аз тогава дадох на Хубенов 5000 лева да ги занесе на "Лаута" и да разтрогне договора със "смърфовете". Все пак го върнахме на Ямача, но не помня дали той изигра 5-6 срещи, защото на неговото място имаше млади и вече утвърдени момчета като Даниел Добриков и Владислав Ямуков. 

- В интервюто си Недялко Хубенов споменава конкретен мач между Хасково и Несебър (0:4), след който сте го набедили за симулативна игра и сте го изгонили?
- Такава загуба с Несебър на Ямача по мое време не помня. Срещата завърши 1:2 за Несебър и това ни намали шансовете да се класираме втори и да играем на бараж за "А" група. Тогава никой никого не е набеждавал и обвинявал за загубата, най-малко него, по-скоро аз скочих на съдиите и даже ме глобиха 5000 лева и клуба още толкова. След края на сезона Стамен Белчев ми обяви, че на този футболист няма да разчита. Недялко също дойде при мен и ми каза: Шефе, това "треньорче" не иска да разчита на мен, дай да разтрогнем договора и да се махам. Така и направихме и аз му казах да си търси отбор. Дори му издадох, че към него има интерес от Дунав (Рс). От тяхното ръководство имаше такова запитване за условията. Поставих му и моите условия. Парите, които дадох на Локомотив 5000 лева, да си ги върне в нашия клуб. Това му беше трансферната цена. Другото, което Недялко не споменава е, че имайки все още действащ договор с Хасково, отишъл в Русе без наше знание и започнал да тренира с Дунав. Същото по-късно го прочетох във вестниците и ако исках да му направя лошо, щях да го уволня  дисциплинарно, но не го направих. 

- А имаше ли причина да го освобождавате от отбора?
- Ще кажа! Бях забавил една заплата и една премия с 10-15 дена. Той започнал да настройва футболистите да не тренират и съобщил, че нямало да отиде на мача със Спартак (Вн), който ни предстоеше. Това ако не е причина, кое е? Недялко искаше още тогава да се изявява като тартор при наличието на Анастас Попов, Владислав Ямуков и Делчо Стоилов. 

- Не смяташ ли, че с тези думи на Недялко Хубенов по твой адрес той умаловажи направеното от теб?
- Това интервю го прочетох само веднъж. Това, което казва, е негов проблем. Не само в Хасково, но и в цяла футболна България ме познават като човек, който много е дал за тази игра. Историята не можеш да изтриеш. Не мисля, че той е някакъв критерий да ми дава оценка какво съм бил и какво мога да направя за футбола, а то никога не е било нещо лошо. Аз ръка на него не съм нагаждал, по-скоро той е нагаждал ръка. Не му прави чест да казва, че не се давало шанс на младите играчи. Той нека си припомни на кого са тези деца и колко титли и купи са донесли на Хасково, като бяха още юноши. 

- Не стана ясно Здравко Узунов ли дърпа конците в клуба?
- Не зная да не би да съм дръпнал конец, с който е захваната някоя много сериозна плетка. Може и да съм опънал някоя нишка от пъзела, който някои хора не можаха да подредят. 

- За какви мрежи стана въпрос?
- В това интервю Недялко казва много лъжи и неистини. Обвинява доста хора, но само едно не е казал. Каква е причината и темата на разговора преди мача с ЦСКА между него и друг опитен футболист от отбора. Защо са скрили това от треньора Димчо Ненов или пък са правели друга тактика за мача на "Армията", такава, на която Ненов не е бил съгласен. В качеството си на какъв е привиквал други футболисти. Нека каже на обществеността. Нека каже също защо Димчо Ненов му отне и капитанската лента.

- Футболните хора от Хасково са озадачени от появата на един човек, който коментира в студиото на Диема. Ти познаваш ли този човек?
- Аз лично не го познавам, но разбрах от самия него в студиото, че се казва Николай Маринов. Видях го преди това на мача с Берое в компанията на Митко Ламбов и Хакиф Хабил в първия ден, а след доиграването на мача заради бурята, на следващия ден, бе заедно с Васил Велев. Помислих си, че е някой от спонсорите на Хасково, но по-късно разбрах, че е бивш футболист на Ботев (Вр). Не съм в управата на клуба и нямам коментар. 

- Смяташ ли, че със своите думи Недялко Хубенов не пресоли манджата?
- Наистина е така. Това е абсурд, да не признаеш какво се извърши на този стадион. Две огради! Какви ти две огради, Недялко? Този стадион стана един от най-хубавите в страната. Свалям шапка на кмета Георги Иванов. Два месеца, този човек бе всеки ден там. Все едно правеше своя дом, а не стадиона на Хасково. Ние също сме направили някои неща, когато отборът преди време влезна от "В" във "Б" група. Лично съм дал мои пари да направим седалките под козирката. Самият Данчо Кичеков ги заваряваше. Наистина има още какво да се направи, но и това не е малко. Свалям шапка на кмета, на Димитър Назъров и Красен Ангелов, който с още двама - трима приятели направиха този отбор и му помагаха да стигне в елитния футбол. Градът ни трябва много да им благодари, а не да ги плюят по форумите, че нищо не са направили. 

- Преди сезона имало ли е оферти за твоя син Владислав Узунов от Ботев (Пд) и Локомотив (Пд), които  той е отказал?
- Имаше такива оферти. За Ботев имаше и конкретна сума - многократно по-висока заплата от тази, която дават в Хасково. Аз говорих с Влади, а той ми каза, че коментарът е излишен, защото искал да изпита докрай удоволствието да играе за родния клуб. Той сам отказа.

- Възможен ли е вариант да влезнеш в ръководството и да помогнеш за кризата, в която е изпаднал клубът?
- Аз никога не мога да кажа - не! На футбола в Хасково аз винаги казвам - да! Друг е въпроса с какво мога да бъда полезен. Може би с опита, който съм придобил с годините, с контактите. Не търся изява и публичност, всичко, което съм правил е било от любов към футбола. Искам обаче да допълня едно нещо, с което се спекулира, че ПФК Хасково е фалирал при мен. Това не е вярно. На 27 декември 2007 година аз напуснах отбора в "Б" група на 9 точки от изпадащите и го оставих в ръцете на хасковлии. Чак след година този тим приключи участието, по-точно през 2008 г. на полузесона. Не съм поискал нито една стотинка от никого, дори и дадох 10% от акциите на Община Хасково. Тръгнах си с високо вдигната глава. 

- Не смяташ ли, че раздорите в УС на клуба повлияха негативно на футболистите?
- Аз не съм запознат много с този проблем. Но четох, че някои хора от управата много са ядосали кмета, като не са одобрили негово решение да предложи за президент Георги Куманов. Мисля, че всички трябва да уважават хората, които дават пари. Куманов е едно много голямо име в хасковския футбол. Не прави чест на тези, които не го искаха. Това беше аматьорска постъпка от тяхна страна. Щом искаш от кмета пари, той има пълното право да си назначи име и капацитет във футбола. На всичкото отгоре, Куманов не искаше и заплата от клуба. 

- Има ли все пак някаква рецепта да излезнем от кризата, която е не само спортно-техническа?
- За да стигне отборът до последно място истината е само една. Много хора не искат да я видят. Този отбор не беше готов за "А" група. Футболистите, които се взеха в тима не бяха по-качествени от нашите. Забави се лиценза и Хасково не знаеше, че ще играе в групата до последно. Забави се селекцията. Подходи се аматьорски и резултатът е налице. 

- Как виждаш бъдещето на Хасково?
- Най-хубавото, което направи това ръководство, е че покани един треньор доказал се като Емил Велев. Само, че при тези обстоятелства е вече доста трудно. Велев може да вдигне духа на играчите, но не може да промени нещата. Трябват ни 4-5 класни футболисти. Това е истината и няма какво да се заблуждаваме. Независимо от това аз съм оптимист. Ние не трябва да се отписваме. Има достатъчно мачове. Това, което показа отборът на мача в Пловдив ми вдъхва този оптимизъм. Една победа ще ни накара да си повярваме и добием самочувствие. Нищо не е свършило. Отборът има бъдеще. Смятам, че с ЦСКА няма да загубим.

Бившият капитан на отбора се изяви като голям неблагодарник. 
Реално погледнато човек, който е печелил пари и ял бял хляб от този клуб, да се изказва така остро и негативно за кмета на общината, че бил направил "две огради" на стадиона. Това не му прави чест. Той не разбра ли, че ако не беше се намесил г-н Георги Иванов, лиценз нямаше никога да вземем. Другия човек, когото се опитва да коментира, че г-н Димитър Назъров щял да спре кранчето, също е под всякакво достойнство. Намесва и името на Здравко Узунов - човекът, който е дал страшно много пари за нашия футбол. 
Това не е негова работа. Много сме разочаровани. Недялко се оказа един човек, който не милее за футбола, а иска да разсипе създаденото. Толкова години Хасково не е имал отбор в "А" група! Вместо всички да се хванем ръце за ръце и да караме клуба да върви напред и нагоре, той и другите лица зад гърба му тровят атмосферата.