Три дни, след като вкара гол за сензационната победа над Левски на „Герена”, капитанът на Локомотив Пд Здравко Лазаров призна пред Гонг, че с екипа на „смърфовете” прави най-силния си сезон в българското първенство. За по-малко от година Електричката наниза 15 гола, повече отколкото е вкарвал общо за Левски и ЦСКА. 34-годишният левичар, който стана играч на месец септември, смята, че класирането в зона УЕФА е постижима цел за Локо Пд.

- Всички определиха победата над Левски като изненадваща. Такава ли беше и за теб?

- Бях сигурен, че можем да направим нещо, защото сме добър отбор. Подготвихме се добре в седмицата преди мача и просто ни трябваше добра концентрация по време на мача. Отидохме за победа в София и я постигнахме по категоричен начин. Нормално е, когато биеш Левски на „Герена” това да се смята за изненада, но се видя, че когато съдиите свирят 50:50 всеки може да победи всеки.

- Преди време каза, че на Локомотив му е необходимо постоянство, за да се класира за евротурнирите. Смяташ ли, че тази победа ще даде на отбора необходимото спокойствие и самочувствие, за да успее да изпълни целта?

- В началото не се представяхме добре при гостуванията, но след като спечелихме точки в Перник, Благоевград и на „Герена” нещата стоят по различен начин. В Пловдив играем силно, вече го правим и навън. Ако продължаваме по същия начин можем да успеем, но преди това трябва да победим Академик в събота.

- Опасяваш ли се от подценяване на този мач. След победа в трудно гостуване идва лек на пръв поглед домакински двубой?

- Мачът срещу Академик в никакъв случай няма да бъде лек. Те са здрав отбор, в последните мачове спечелиха няколко точки. Треньорът започна да ни говори още от първия ден на седмицата да не летим след победата над Левски. Доколкото мога и аз се опитвам да правя същото в съблекалнята, защото, въпреки че победихме Левски, не бием ли Академик все едно нищо не сме направили. Мисля, че ще подходим сериозно и ако сме концентрирани по време на мача няма да имаме проблем.

- Вярваш ли, че можете да вземете пълен актив от точки в оставащите 3 мача, предстои ви гостуване и на ЦСКА?

- Нещата в ЦСКА бяха зле, сега малко се вдигнаха с тези две победи. Според мен обаче, Левски е най-добрият отбор в България в момента, а ние ги надиграхме категорично. Ако играем по същия начин и с ЦСКА, съм сигурен, че ще се справим и с тях.

- Отборите са близо един до друг в класирането. Интересно е, както на върха, така и в дъното. Как ти се струва първенството?

- Това трябва да радва феновете, защото така интригата е по-голяма. Надявам се след този кръг да стане още по-интересно. Литекс има трудно гостуване на Монтана, Черноморец на Берое, а Левски го очаква дерби със Славия. Надявам се след тези мачове на върха да стане още по-гъсто.

- Втори си в голмайсторската листа с 10 попадения. Оказа се, че с екипа на Локо Пд имаш повече голове (общо 15), отколкото за който и да било друг отбор в България...

- Да, това наистина е така. Просто в момента ми върви играта. В Локомотив обстановката е много добра и ако се опазя от контузии, мисля че отборът ще играе още по-добре, а аз ще продължа да вкарвам.

- Любопитен факт е, че ти си юноша на Локо Пд, а дебютираш за първия отбор едва в края на кариерата си. Как се чувстваш по-малко от година след завръщането си на „Лаута”?

- Чувствам се прекрасно. След добрата кариера, която според мен направих в Турция дойдох тук, за да помогна на отбора да се спаси от изпадане, а сега давам всичко от себе си за класиране в Лига Европа. Мога да кажа, че от всички български отбори, които съм играл това е най-щастливата и успешна година за мен.

- Какво мислиш за българския футбол. Въпреки изравняването на силите във вътрешното първенство, в евротурнирите продължаваме да сме посредствени?

- Не мога да говоря за другите отбори. Левски, ЦСКА и Литекс играят редовно в Европа, но представянето им там си е тяхна работа. Аз съм сигурен, че ако ние се класираме за турнирите, нашият президент ще докара класни играчи и ще направи така, че да не се излагаме в Европа, а да играем и да взимаме точки.

- Какво очакваш от мачовете на Левски с Лил и ЦСКА с Рапид Виена?

- На ЦСКА ще им е по-трудно. Рапид има шанс да продължи, ако бие и мисля, че няма да го изпусне. Левски има по-голям шанс, макар че след загубата им от нас настроението им сигурно е понижено. Мисля обаче, че „сините” ще направят всичко възможно и с помощта на публиката имат шанс да победят. Ако успеят то тогава е много възможно да прескочат групата.

- Христо Бонев е в Бурса за мача на Манчестър Юнайтед там. Сигурен съм, че си запознат с обстановката по стадионите в Турция...

- Там атмосферата на всеки мач е уникална. Там футболът е религия, а феновете – фанатици. На този стадион взехме Купата на Турция с Коджаелиспор и познавам атмосферата. Бурса имат една от най-добрите публики в Турция.

- Вярваш ли, че Христо Бонев може да навие Бербатов да се върне в националния отбор?

- Силно се надявам да успее, защото той е много важен за националния отбор, но ще стане трудно. Познавам Бербатов и мисля, че щом е взел решение няма да го промени.

- А ако Лотар Матеус реши, че има нужда от Здравко Лазаров?

- Вече съм казвал, че винаги ще помогна, с каквото мога на националния отбор дори да е за 5-10 минути на терена. Според мен обаче, има млади момчета, които са добри и трябва те да играят. Винаги съм на разположение на националния отбор.