Колкото и странно да изглежда предстоящото дерби ще е първо за капитана на Локомотив Здравко Лазаров. Той ще изведе отбора с капитанската лента и то на стадиона на съперника. Ето какви са очакванията и вълненията на Лазаров преди дербито, споделени в интервю за Дарик радио.

- Здравко, колкото и странно да звучи, това май ти е първият мач срещу Ботев?

- Да. Наистина ми е първият мач, чакам го с нетърпение това дерби. Първи ми е, защото преди три години, когато аз бях в Локо Пд те бяха във В група, после в Б група, а когато се завърнаха в А група, аз играх един сезон в Славия. Сега се радвам, че имам възможност тази година да играя в дербито.

- Какво очакваш от самия мач?

- Очаквам да победим. Да играем добре и да победим. Готвим се за победа и мисля че , ако играем концентрирано и дисциплинирано, имаме шанс да победим.

- С оглед на очакванията преди старта на първенството, а и с програмата на Локомотив, едва ли някой е очаквал, че разликата между двата отбора ще е само една точка след 7 изиграни кръга. Така ли е?

- Наистина е така. Ние самите си вярвахме, защото сме добър отбор, но повечето хора не вярваха въобще, че ще сме на две точки от първия и на една точка от Ботев. Вървим добре и се надявам така да продължаваме. Сигурен съм, че този отбор има голям потенциал и ако го развием , то в края на сезона ще сме наистина на едно много добро място в класирането.

- Ботев е домакин, Ботев се води по- богат финансово отбор, публиката на този отбор ще е повече, какви са предимствата на Локомотив в този мач и какво да очакват феновете ви?

- Трябва да очакват феновете ни победа. Ние сме по- опитния отбор, с по- опитните футболисти и ще играем за победа. Наистина Ботев са добър отбор, но няма значение, че мача е на техния стадион. Това е едно дерби и колкото и по- малко като бройка да е публиката ни, аз мисля че тя е доказала, че е номер едно. Две , три хиляди да са на стадиона, това няма значение, защото те ще викат като за 20 000.

- При вас винаги има нови футболисти, успявате ли да се обиграете?

- Идват , да, постоянно идват на проби. Това не е много добре, но с оглед на много дългия сезон ще трябват още хора. Ще успеем да се обиграем. Бяхме една седмица в Гърция, където добре се подготвихме, а и мисля новите ще паснат на отбора.

- Това ,че мачът ще е по светло има ли значение за вас, а няма да е на осветление?

- Естествено, че има и то много голямо значение. Вечер на осветление и при по- прохладно време става и по- добър футбол. Повече тичаме и има борба, а в четири часа на жега просто не става хубав мач. Какво да направим, такива са условията и трябва да се съобразим с тях.

- Един въпрос като към капитана на Локомотив Пд. Би ли призовал феновете на двата отбора да бъдат само на стадиона противници? Да няма от онези битки, които част от тях си спретват далеч от стадиона?

- Естествено, че ги призовавам и дай Боже, всичко да бъде нормално и феновете да се държат като фенове . Да си подкрепят своя отбор и всичко, което правят да си остане на стадиона. Призовавам ги да имат търпение и да не го обръщат на бойно поле, а да подкрепят своя отбор.