Капитанът на Локомотив Пловдив Здравко Лазаров бе избран по безапелационен начин за футболист №1 на клуба за 2010 година. Това стана на проведеното днес пето издание на Черно-бялата Коледа. Над 300 привърженици на отбора препълниха зала „Пловдив“ на Новотела, където се проведе тържеството.

Лазаров събра 1578 гласа или 66,64 процента от участвалите в анкетата на фенския сайт lportala.net. Това е рекорден вот за 5-годишната история на допитването, показа статистиката. Анкетата продължи близо 2 седмици и в нея гласа си дадоха точно 2 368 фенове на Локо. Така Лазаров се нареди до Стоян Колев, Йордан Милиев, Даксон да Силва и Кирил Акалски, които са предишните носители на ценния трофей.

На второ място остана халфът Христо Златински с 277 гласа или 11,70 процента доверие от феновете. Агитката на Локо постави на трета позиция героят от есенния полусезон в „А“ група Базил де Карвальо, който не присъстваше на тържеството, тъй като в момента си почива във Франция. Сенегалският техничар събра 148 гласа или 6,25 процента от анкетираните, а наградата му получи треньорът на представителния тим Неделчо Матушев.

За първи път в своята история Локомотив награди най-талантливите юноши от собствената си школа. Подреждането в трите основни направления – деца, младша възраст и старша възраст, бе направено с гласовете на всички треньори на Лаута.

За №1 при най-малките бе избран вратарят Георги Ставрев. След него се подреждат Йълдърай Али и Никита Десятков. Класацията при младшата възраст оглави възпитаникът на Красимир Димитров Христо Стамов, който изпревари Запрян Запрянов и Георги Гешев. При най-големите за №1 бе определен също вратар – Ферди Мюмюнов. Втори остана Аян Садъков – младши, а на трета позиция приключиха Лъчезар михайлов и Илиян Марчев.

Празникът започна с традиционната историческа беседа, като в залата бяха показани множество интервюта с ветерани и преки участници в събитията около обединяването на Спортклуб с Железничарския спортен клуб. По безапелационен начин бе доказано, че сегашният Локомотив е наследник на създадения през 1926 година Спортклуб. От името на всички фенове бившият шеф на клуба на привържениците Константин Думанов обяви, че именно тази година (1926) се приема за рожденна на черно-белите. Думанов призова ръководството да направи необходимите юридически стъпки промяната да бъде направена и в официалните документи.