Дончо Атанасов, Марко Тиаго, Димитър Петков, Марио Жардел, Петър Денчев и собствените кадри Илиян Капитанов, Янчо Андрееев и Владко Костадинов са футболистите, с които се подсили Черно море за предстоящия сезон. Една от основните цели пред треньорския щаб бе да засили конкуренцията във всички линии и това вече е факт. Донякъде на “Тича” в тази си задача бяха и допълнително улеснени от наличието на поливалентни футболисти като Ели Маркес и Адемар Жуниор, които с еднакъв успех могат да играят като бекове, офанзивни полузащитници и крайни нападатели.

На вратарския пост Черно море има титуляря Илко Пиргов, Петър Денчев-Шмайхела и младия Александър Краев. Ако хипотетично приемем най-често налаганата от Велизар Попов в контролите схема 4-3-3, то конкуренцията в отделните линии би изглеждала така: на десния бек: Александър Александров-Алвеш, Ели Маркес (ако се наложи) и Михаил Лазаров (когато се възстанови). На левия бек титулярното място си заплю Марко Тиаго, а във врата му ще диша Ради Бачев. При нужда Адемар също може да влезе в действие. Като централни защитници играят Танко Дяков, Никола Домакинов, Александър Александров, Мишо Лазаров и Камен Трифонов. Като типични опорни халфове за поста ще се конкурират Даниел Димов, Димитър Петков, Станислав Стоянов, Милен Петков, Владко Костадинов, а като офанзивни полузащитници Георги Илиев, Дани Георгиев, Адемар, Ели Маркес, Данийл Ратников и Янчо Андреев (с уговорката, че всеки един от тях може да играе и като краен нападател). В центъра на атаката Велизар Попов разполага с Георги Божилов, Йордан Юруков, Марио Жардел, Румен Николов и Миро Манолов (когато се възстанови). Юруков и Адемар с лекота могат да играят и като леви крайни нападатели, пост, на който засега “залепна” Дончо Атанасов. Тодор Колев тук също е опция. За атаката на другия фланг ще се конкурират Ели Маркес, Дани Георгиев, Данийл Ратников и Илиян Капитанов. От контролните срещи ясно се видя, че Велизар Попов често сменя местата на фланговите нападатели, а те отвръщаха с много стойностни изяви.

Схематата 4-3-3 с един чист опорен халф е най-упражняваната от Велизар Попов в контролите. Тази постройка предполага игра на контраатака, а за целта на фланговете треньорът разполага с много скоростни футболисти, както в лицето на халф бековете, така и на крайните нападатели. Това ще е схемата, на която ще се залага в мачовете срещу тимовете от ранга на Левски, ЦСКА и Литекс, чийто стил е повече да владеят топката и да диктуват играта. 4-3-3 може да намери приложение и в голяма част от гостуванията, които предстоят на Черно море.

Срещу по-слаби отбори у дома подобна схема трудно би довела до желания резултат, тъй като подобни съперници очаквано ще се затварят в своята половина и няма да има свободни пространства за нападателите. В такива мачове вероятно Попов ще смени схемата и ще противопостави на съперника по-наситена халфова линия и двама нападатели на върха на атаката. В подобна постройка вече би се отворило място за Марио Жардел, когато влезе в необходимата форма. Тогава картината на терена ще предполага повече разигравания около наказателното поле и центрирания на високи топки, където голаджията “ще плува в свои води”.