Защо сме на светлинни години от футбола в Англия? Къде съм тръгнал да сравнявам кон с кокошка, с право ще попитате. То ние сме на светлинни години от Острова не само във футбола, а и в целия обществено-политически живот, но сега думата ни е за Царя на спортовете.

За класата на отборите и отделните играчи, за базата, сега няма да говорим. Ще сравним две простички неща. Как се тълкува у нас понятието феърплей и как в родината на футбола. За България - какво да говорим. На всички вас е ясно, че все ще се намери някой или някои, които да посегнат я на съдия, я на играчи, я на цели клубове. И затова особено в края на всяко наше първенство доста от резултатите са ясни предварително. Кой каквото му трябва, обикновено си го взима.

А как е в Англия, тогава? Вчера там се игра последният кръг от първенството и никой, ама абсолютно никой от отборите, които преследваха някакви цели не взе даже и точка. Сър Алекс с детската градина наби драпащия за спасение Хъл Сити, но въпреки това „тигрите“ остават в елита. Защото Астън Вила натупа Нюкасъл и прати един от най-обичаните тимове на Албиона в Чемпиъншип. Заедно със съседите им от Мидълзбро, които загубиха от Уест Хям. И друг заплашен от изпадане тим – Съндърланд, падна от Челси, но остава в Премиършип.

Дори последните борещи се за евроквота Фулъм и Тотнъм загубиха от ливърпулските отбори, а това запази статуквото в полза на Фулъм.

Ето това е истински феърплей. Нашето е мижи да те лажем.