Смехотворните падения в българския футбол оставиха само една възможност на феновете - да заложат на принципа на Нане и Вуте. Когато не можеш да се радваш на свои успехи, залагаш на подигравки към вечния съперник. Популярните герои от шопския фолклор са на особена почит в последните месеци. В началото на юни Нане, разбирай левскарите, се подхилкваха на отнетия лиценз на ЦСКА. През август, септември и октомври дойде ред на Вуте, разбирай цесекарите, да жонглира словесно със странно смешните имена на БАТЕ Борисов и Жилина. Както сме я подкарали във футбола, чак до идното лято ще се джафкаме така. Въпросът е - това ли е целта на занятието.

Левски спечели стратегически три точки в Мездра. Пак беше блед и пак много уплашен, но доплува криво-ляво до паузата в първенството. Играчите наистина изглеждат стресирани. Няма как обаче да разчитат на пощада от пресата в този момент, защото са в Левски. Сами трябва да се оправят. Дори без подкрепата на публиката, която логично ще се оттегли за известен период. В този момент отборът се нуждае много от топла дума и бащина ръка. От авторитет, който ще внесе спокойствие в съблекалнята. На по-късен етап, през зимата, не бива да се допуска деструктивните процеси да продължат и отборът да се срине тотално с напускането на малкото останали опитни футболисти. Без Петков Левски сега изглежда половин отбор. Без Рабех - все едно е без защита. Да се чуди човек какво са видели "сините" скаути в чеха Бистрон.

Идния трансферен прозорец трябва да се търси и прословутият вътрешен халф (ако не и двама), когото Вили Вуцов така и не успя да намери през лятото. Иначе в немалко от играчите на Левски има хляб, но трябва да се успокоят, трябва да се наредят и работата ще стане.

Същевременно и ЦСКА не е цъфнал и вързал въпреки първото си място. Сега-засега на "Армията" са спокойни, защото "приятелите" от "Герена" им създават положителни емоции. Но заспиването върху тази кълка би било пагубно за "армейците", защото и те са слаби. Това, че вкарват след корнери, е хубаво, но съвсем не е достатъчно. ЦСКА има дупки в защитата, в халфовата линия, в нападението. Впрочем - навсякъде. Да не говорим за вечно тлеещия проблем "Томов", който всеки миг може да предизвика нов хаос. Така че паузата в първенството ще дойде добре и на Димитър Пенев и компания.

Тази година първенството е по-особено както заради спада в играта на грандовете, така и на подгласниците. Литекс, Черно море и Локомотив (Сф), смятани в последните години за основни кандидати за челните позиции. Сега и те пилеят точки с разтворени шепи. По-ниското качество на челната петица тимове дава шансове и на други да мечтаят. И дори да претендират с основание за място в Европа.

Защо не Сливен? Това е може би един от малкото светли лъчи в родния футбол. В момента хората на Данчо Лечков са в ролята на скромен колоездач, който снизходително е пуснат в челото на колоната и основната група почти не се занимава с него. Но ако успее да дръпне още малко напред, младият състезател може да се откъсне толкова, че фаворитите да му изгледат гърба и на финала.

Черноморец, освен Сливен, е другият тим с нула в графата "загуби". Онова, което пречи на Херо и неговия приятно играещ тим, е манталитетът. Срещу силните - силно. Срещу слабите - слабо. Или с други думи, когато се появи натиск и напрежение, съставът се срива. Когато от него не се очаква нищо, работата се получава.

Докато клубните ни тимове ближат рани през паузата, националният посреща световния шампион. Ако и тук пропуснем шанса да направим нещо, ни чакат само тежки месеци на сплетни между Нане и Вуте.

Съвместна публикация на gong.bg и в-к "Стандарт".