Съвместна рубрика на в-к „Стандарт” и Gong.bg

Искаше ни се всеки кръг вече да има по една бомба, по една изненада. Уви, всяко чудо за три дни. В случая - за един пролетен кръг. Някои резултати са по-скоро бомбички, от онези от агитките. Останалото мина спокойно, дори мобилната бомбардировка в Пловдив сякаш беше предизвестена. Може би не точно в тази опаковка, но феновете на Ботев многократно заявяваха в навечерието на мача срещу Левски, че ще дадат всичко от себе си да го опорочат, да го провалят и направо да го прекъснат. За една бройка не успяха. Съвет: следващия път да пробват с нещо по-масивно, нещо което също като телефоните им може да премине през и без това комично посредствения полицейски контрол на входа. Например всеки от тях да извади войнишките си кубинки. Перфектно, нали? В третата минута на мача настава масово събуване и огън по играчите на терена. Този път прекратяването е сто процента гарантирано! С тази разлика, че най-логично е това да се случи в първия домакински мач на "канарчетата" от следващото първенство. Нали самите фенове желаят именно това? Наказание след наказание. Само, както е тръгнало, този въпросен домакински мач да не е срещу Любимец?

Левски взе един от възловите си пролетни мачове по пътя към титлата с игрова лекота въпреки численото предимство за противника почти едно полувреме. Отборът на Велев доказа, че трудно ще се намери съперник, който да му отнеме точки. Единствено се сещам за един отбор, който играе в сини екипи и е от София. Само той може да е причината Левски да не печели голяма част от мачовете си. В предишния кръг Вихрен принуди "сините" да излязат от амплоато си на трудно вкарващ тим. Нямаше начин, трябваше да се връщат цели два инкасирани гола. В Пловдив, при липсата на подобен мотив, отново беше предприет подход, при който трябва да имаш нерви, но също така да си спокоен, тъй като Левски показа, че умее да прави нещата по този начин. Разликата при вечния съперник е далеч по-осезаема. В първите два кръга на настоящия шампионат ЦСКА вкара на Бела и Сливен общо два гола, като взе само три точки. Сега ситуацията е 6+6. Макар до пълната шестица за новия треньор Любослав Пенев да има много време. Едно е ясно - шампионите играят малко по-прагматично но в същото време и по-резултатно. Един фен на излизане от ст. "Българска армия" сподели, че предпочита неговият любим тим да играе точно по този начин. Може би с една идея по-грозно, но да бие по-убедително. Наистина любопитна конфигурация, чието развитие ще следим с повишен интерес в следващите две възлови гостувания на "армейците". На борещите се за оцеляване Спартак и Локо (Пд) Пенев трябва да приложи нова хватка, която да му носи както точки, така и да върне увереността на играчите, че титлата не е мираж. В крайна сметка ЦСКА постигна единствената домакинска победа в целия кръг, дори този факт е достатъчен да запишем един виртуално вдигнат палец на тяхна сметка.

Черно море започна все по-често да се застоява в тройката, но тепърва трябва да отстоява амбициите си. Локомотив (София) пък за два мача вкара почти колкото за цял есенен полусезон. Двата тима са аут от турнира за Купата, което още повече нажежава предстоящата драма за евровизите. Тя се очертава не по-малко люта, отколкото задаващата се свирепост за влизане в парламента. А трябва ли пък изобщо да отбелязваме една от изконните родни футболни соцтеории, ясни на мало и голямо още преди появата на съвременните букмейкъри? Тази, че Славия е тотаджийски отбор. Доказателството този кръг беше лесно предсказуемо и елементарно, почти на нивото на упътване за употреба на сапун.

Краят пак е за Литекс. Дали по хронология или не, но в Ловеч вече е спокойно. Липсата на победа, липсата дори на гол във вратата на противника стана сякаш рутина. Сега срещу Миньор липсваше и големият грешник - реферът! Кой ли е виновен сега и изобщо изненада ли е това? На база предишния кръг - не, така както и загубата на Черноморец от Локо (П)д не трябва да се приема драматично. Та двата тима ги дели едва точица. Останалото са излишни страсти, които е прекалено евтино да бъдат пропилявани точно в този момент.