Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Пак това пусто сравнение - не знам така как ще я караме, ама да гледаш какво се случва из водещите европейски първенства и паралелно с това да се опиташ да откриеш някакъв зародиш на футбол у нас е доста смела задача. Защо мачовете от родното ни първенство не се играят в някой по-свободен от сериозно европрисъствие ден? Макар че именно такъв бе случаят с изминалия кръг.


Той започна в петък с цели три двубоя. Казваш си: супер, ето го шанса и момента за измъкване от сивата посредственост. Не, не е било писано. Тези три мача, с обща посещаемост по-малка от зала 1 на НДК, убиха каквото и да е добронамерено желание от моя страна.


ЦСКА срещу Екс Конелиано - какво тук значи някакъв си резултат. То пък взе, че се повтори абсолютно същият, получен между двата отбора и през есента. Единственото успокоение идва от мисълта, че тези невинни момчета съвсем скоро ще се освободят от тегобата на "А" група. Играчи, или по-скоро роби, опъващи на памучна плантация и чакащи всяка седмица поредното си наказание. Колко камшика ще се стоварят на заприличалите на кървав баркод техни гърбове? Поне се отчетоха с юбилейния стотен камшик - дело на Йордан Тодоров. "Армейците" пък за щастие не опитаха да избиват някакви комплекси, виждайки, че срещу себе си имат едно жалко подобие на отбор.


В Смолян Родопа падна от Литекс. Нито домакините са си мислили, че могат да спечелят, нито гостите са се страхували, че могат да загубят. Явно е било страхотно зрелище. Жалко, че не го пуснаха по телевизора. Мачът между Беласица и Локомотив (Пд) пък бе изваден от доста букмейкърски къщи, а оставилите го за цвят бяха занижили коефициент "1" до допустимия минимум. Да, излезе единица.


В събота поне подуха лек свеж въздух. От две посоки. Мачът Вихрен - Рилски спортист, който в съчетание с победата на Марек над Спартак (Вн) сгъсти класирането около чертата на изпадащите като коридор на данъчна служба в последния ден за подаване на декларациите. Съживяването на интригата около последното вакантно място за "Б" група дава надежда за още поне два-три любопитни кръга до края на шампионата. Оказа се, че предал се тим по подобие на Родопа няма.


Двубоят в Сандански бе истинска благодат. Неизвестност, обрат в полза на гостите, драма. Така както би трябвало да бъде. Защо обаче пак се случи с чужд рефер? Макар и румънски. Поредно доказателство, че авторитетът на българските арбитри тлее не като свещ, а като бенгалски огън. При това от онези от соца, дето изгарят за секунди. Утре са двата полуфинала за купата - и те са поверени на чужденци, вероятно така ще бъде и на финала. Гигов поиска вносен съдия за мача с Левски. Тенденцията е необратима. А помня как ехидно се прие назначението на съдиите именно за мача Вихрен - Рилецо. Представям си обаче какъв вой щеше да има при нашенски рефер.


Варненският Спартак пробва старата хватка със смяна на треньор, но в случая тя не помогна. Така "соколите", "скиорите", Марек и Вихрен започват своя нестинарски танц. Кой последен ще остане в жарта, ще се разбере скоро.


Другото свежо в съботната вечер дойде от "Герена". Там Левски изглеждаше като ядосан шеф, който е стоварил своя гневен юмрук на бюрото си и всичко се разпилява на различни посоки. В ролята на дръзнал чиновник да безпокои шампионите попадна Черно море. Номерът с "дай да се окопаме отзад, пък каквото стане" не мина втори път тази пролет на софийски терен. "Сините" разпиляха противника с петица, и показаха, че са напълно готови за финалната права на битката за титлата. Отборът на националния селекционер Станимир Стоилов тръгва с четири метра преднина, което, да речем за една 30-метрова дистанция, представляваща родното първенство, си е достатъчно за пресичане на линията първи, при това дори без нуждата от фотофиниш.


Всъщност всичко би трябвало да се изясни предстоящия уикенд. Победа на Левски в Стара Загора ще означава предсрочна титла. Загуба на точки - по-скоро отлагане на неизбежното. Защото, когато се брояха пилците, "вечният съперник" си беше забравил сметалото и броеше криво-ляво. Затова не му излязоха сметките. Поне засега.