През миналата седмица, както на политическата сцена, така и на футболната, имаше огромно напрежение, голяма злоба и насаждане на омраза. Да не говорим, че типично по български имаше и опити за очерняне на дадени хора. Хубаво е обаче, хората, личностите, да поемат отговорност за нещата, а не да се опитват да прехвърлят вината. Хубаво е всеки, който е изказал мнение да стои зад него с лицето си, а не да търси под вола теле.

В събота в Стара Загора по време на тренировката на Лудогорец са се случили неща, които са недопустими. Футболни фенове влязоха в саморазправа с футболистите и спортно-техническия щаб на Лудогорец. Футболните хулигани трябва да попадат под ударите на полицията и да получават най-сурови наказания, за да бъде спрян този бич, който е една голяма черна точка за футбола в България. Полицията в Стара Загора е длъжна да подведе под отговорност позволилите си да замерват с бомбички и влезлите в саморазправа с футболисти запалянковци. Само, че не мога да разбера кой е подстрекателят и дали нещата не са типично по български преувеличени.

Чета, че случилото се на тренировката на Лудогорец ще тежи на съвестта на Петър Хубчев. Според изпълнителния директор на Лудогорец, Ангел Петричев, с изказванията си след първия мач за Купата на България между двата отбора, наставникът на старозагорци е предизвикал агресията на местните фенове. Ами аз не съм видял Петър Хубчев да се изкаже по нито една медия след мача в Разград. Или нещо бъркам? Берое единствено пусна жалба срещу съдийството на Александър Костадинов в първия мач, но дори и Стойчо Стоев имаше забележки към арбитъра. Тази жалба няма как да се приеме като изказване на Петър Хубчев, или поне никъде по света.

Много се спекулира затова КОЙ повдигна напрежението преди мача реванш между Берое и Лудогорец в Стара Загора. Кой наистина нажежи обстановката. Кой? Дали Петър Хубчев, който не е обелил нито дума или Стойчо Стоев? Кой? Единственото изказване на човек от щаба на Берое след първия мач в Разград бе на Левон Апкарян и то бе в духа на феърплея. Едно друго изказване обаче породи изумление. Прави чест на Стойчо Стоев, че все пак на брифинга след мача реванш в Стара Загора призна, че си е изпуснал нервите при изказването след първата среща.

И още нещо

Последната седмица може да се определи като страстна за Берое. От началото на сезона клубът от Стара Загора се оповаваше на християнския принцип и след като бе ударен по една буза, си подаваше другата. Какво имам предвид? От началото на сезона Петър Хубчев и Берое, като клуб бяха приели като политика да не коментират съдийството. Станислав Тодоров, Георги Кабаков и други големи съдии по един или друг начин и по една или друга причина подковаха Берое в дадени срещи. През изминалата седмица обаче, Берое спря да си подава бузите, обърка пасианса и веднага стана неудобен.

Берое каза стоп и подаде жалба срещу съдийството на Александър Костадинов в първия осминафинален мач за Купата на България срещу Лудогорец в Разград. Да, Костадинов свири с двоен аршин. Това най-отчетливо се вижда в ситуацията, в която не показа директен червен картон на Козмин Моци за влизане с високо вдигнати бутони в коляното на Георги Андонов. Минути по-късно съдията много правилно изгони Пламен Крумов с директен червен картон за нарушение срещу Христо Златински. Тук следва въпросът – защо така Костадинов? Защо не вдигна червен картон на Моци? Може само да гадаем. Може би в Разград е трудно да се вдигне директен червен картон. Може би Александър Костадинов го е страх да свири срещу Лудогорец. Може би Александър Костадинов го е страх да свири това, което наистина се случва на терена, когато ръководи мачове на някои от считаните за фаворити отбори.

Берое реши да покаже на БФС, че щом ЦСКА и Лудогорец не спазват правилата, то всеки един клуб може да си позволи подобни действия. Берое скандално отзова младежкия си национал Иван Горанов часове преди европейската квалификация между България и Дания в Стара Загора. Да не би обаче, да не бе скандално и това, че ЦСКА не пусна Ивайло Чочев в същия този младежкия национален отбор? Да не би, да не е скандално това, че Лудогорец не пусна Георги Терзиев в същия този младежки национален отбор с предтекста, че не е напълно възстановен от контузията, която имаше? И нима този футболист не игра по 90 минути и в двата мача срещу Берое (сигурно, защото не е напълно възстановен)?

Нима изказването на Борислав Михайлов, че БФС няма да спазва правилата и няма да глоби ЦСКА и Лудогорец, затова, че не пуснаха Ивайло Чочев и Георги Терзиев е правилно? Нима не всички отбори са равни пред писаните правилници в книгите на БФС? Ами, тогава, защо не всички да са равни при неспазването на тези норми?

Някак странно обаче, след като Берое изтегли Иван Горанов от лагера на младежкия национален отбор, БФС излезе със становище, в което съобщава, че все пак Дисциплинарната комисия ще заседава през следващата седмица и ще вземе решение как да постъпи с отборите, които нарушиха правилата. Само, че тук идва време за още неудобни въпроси. Защо БФС излезе с това становище в петък, а не в понделник, вторник, сряда или четвъртък? С какво петък е по-различен от предходните дни? Защо Борислав Михайлов реши да опрости финансовите глоби за ЦСКА и Лудогорец?

Много въпроси, но отговори едва ли ще се получат....