Тройната коалиция подчерта подкрепата си за политиката на ДАМС и най-после разсече възела за базите. В официалното становище на управляващата власт, след двудневната среща в Хисаря, се казва:

„Правителството се ангажира с финансиране на строеж на голяма, многофункционална спортна зала. Подходящо място е терен на Четвърти километър в София, който е публично-държавна собственост с принципал ДАМС. Проектът за спортна зала, финансиран от държавата ще бъде реализиран по-бързо, отколкото варианти като “публично – частно партньорство”, „чужд инвеститор”, “право на ползване” и т.н.

По въпроса за материалната база и собствеността на футболните клубове становището е: „юридическа формула, която гарантира право на дългогодишно ползване – 35 години, възможност за възвращаемост на инвестициите и задължително запазване на спортното предназначение на обектите.”

Заместник председателят на Държавната агенция за младежта Иван Леков разясни въпроса за Гонг: „Направихме революционно предложение срока за предоставяне на спортните обекти за концесия до 35 години. Това бе единствената възможна формула за отдаване на спортни бази. Държавата прави всичко възможно да реши възможно най-скоро този проблем, но той не е лесен. 95% от спортната база е общинска база, освен базата на Левски, ЦСКА, Локомотив София и Ботев Пд, както и националния стадион. Така че в най-кратки срокове проблемът ще е решен юридически и желаещите ще могат да инвестират.”

„Голяма част от неизяснените доскоро въпроси бяха оправени през последния един месец от премиера Сергей Станишев. Аз мисля, че час по-скоро ще бъде приет на второ четене закон за спорта, който ще регламентира тези решения. Министерски съвет също ще вземе нужното решение. Според мен не е нужно да се внася нов законопроект, просто трябва да се приемат промените в този, който вече мина на първо четене. Когато целите са ясни, да получиш една спортна база, и създаваш един голям клуб, търсиш легитимност, тогава няма как да има проблеми,” обясни Леков.