Ботев Пд постигна пълен обрат срещу Славия, като победи с 2:1 в мач от 19-я кръг на А група. Момчетата на Станимир Стоилов си тръгнаха с трите точки от стадион „Славия“ в столицата, но се потрудиха здраво за успеха, тъй като славистите също имаха своите шансове и като по чудо не докараха двубоя до равен.

Тази победа имаше историческо значение за „канарчетата“, които от 20 години не бяха побеждавали Славия в София. Домакините поведоха след 19 минути игра с попадение на Атанас Курдов, но голове на Абел Анисе и на Вандер Виейра донесоха пълния обрат.

Първото полувреме предложи добър футбол, а зрителите на стадион Славия станаха свидетели на цели 2 гола. Първо, след 19 минути игра, домакините поведоха в резултата. Хубаво диагонално подаване на Чавдар Янков стигна до Радослав Димитров, който навлезе от дясно, центрира към Атанас Курдов, а последният се извиси най-високо и мушна топката с глава в долния ляв ъгъл на вратата на Адам Стакховяк – 1:0. Последваха минути, в които двата състава си размениха по още няколко атаки, а в 31-ата минута равенството бе възстановено. Веско Минев напредна от ляво по атаката на „канарчетата“, центрира в наказателното поле, там капитанът Иван Цветквов свали топката с глава към Абел Анисе, а той опъна мрежата на славистите за 1:1. Славия веднага отговори на удара – в 39-ата минута Фернандо да Силва направи хубав пробив, но Йордан Христов го затвори добре и изчисти корнер, от който обаче не произлезе нищо. Ботев не се забави и в 40-ата минута Вандер стреля, но топката мина в страни от десния страничен стълб на вратата на капитана Георги Петков. В 44-ата минута Георги Пашов спря непозволено Вандер, който получи хубав пас от Цветков. Главният съдия отсъди фаул и вдигна жълт картон на Пашов. Фаулът бе изпълнен от Вандер, а само сантиметри разделиха удара на футболиста на пловдивчани от целта.

ВИДЕО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!

Началото на второто полувреме бе сравнително спокойно, но пловдивчани търсеха всеки удобен момент, за да постигнат пълен обрат. Така търсеното от футболистите на Станимир Стоилов попадение не закъсня, като в 61-ата минута Ботев поведе. Банинг загуби в центъра на терена владението върху топката, Борис Глачев отне, напредна, достигна до наказателното поле, подаде на дясно към Вандер, а той успя да матира Георги Петков за 1:2. Малко след това Ромарио Коргзор опита късмета си, но не успя.

Славия опита да стигне поне до точката в оставащите минути, а с намаляването на времето акциите на играчите на Милен Радуканов ставаха все по-масирани. Въпреки това обаче, числовото изражение на резултата остана непроменено. Атаките към двете врати се редяха скоростно, една след друга, а в 89-ата минута Анисе излезе на стрелкова позиция, шутира, но нацели десния страничен стълб на вратата на Георги Петков.

Ботев е 4-и във временното класиране с 34 точки, а Славия е 10-и с 20 пункта. В следващия кръг Славия гостува на Пирин ГД, а Ботев Пд посреща ЦСКА.