Левски и Славия отново взривиха „Герена“ след заключителния кръг на миналогодишния шампионат. Двубоят от 24-ия кръг на А група също приключи без победител, този път при 2:2, а гостите доиграха мача с 9 души след два червени картона. Те обаче дойдоха, след като момчетата на Милен Радуканов на два пъти повеждаха в резултата, а точката за „сините“ донесе единият от двамата дебютанти днес Пламен Крумов.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

Славия дойде на „Георги Аспарухов“ за първи път след миналогодишното 1:1, което отне титлата на „сините“ и още в първите минути показа, че отново е готов за битка. Тимът от „Овча купел“ успяваше да контролира повече и по-добре топката в първия четвърт час, което допълнително увеличи заряда на мача. Острите единоборства не закъсняха и в 8-ата минута Владимир Гаджев пресира до последно Георги Петков, който тръгна да чисти една върната топка и успя малко преди халфът на домакините да го отнесе с шпагат. Ситуацията се размина с жълт картон на Гаджев и няколкоминутна медицинска помощ за вратаря, който продължи мача.

Домакините получиха първи шанс за нещо по-опасно в 15-ата минута, когато Ристевски игра разсеяно в близост до наказателното си поле и подари топката на Туре. Той веднага намери Валери Божинов, който проби по диагонала, ала от остър ъгъл стреля доста неточно в аут.

В 20-ата минута отново правещият официален дебют в А група нападател излезе на обещаваща позиция, след като укроти на гърди дълъг пас. От 10-ина метра обаче ударът му с левия крак прелетя високо над целта.

Три минути по-късно Левски стигна до най-доброто си положение. Мирослав Иванов стреля технично от пряк свободен удар, отсъден на около 21 метра от вратата, но Петков с една ръка изби кълбото, което влиташе в горния десен ъгъл.

След този силен период, Левски пак започна да бърка, което изравни силите на терена. „Сините“ направиха няколко опита да затруднят опонента си преса, но Славия се спряваше умело.

Така се стигна до 43-ата минута, когато продължителна атака на Левски доведе до мълниеносна контраатака за гостите през центъра. Фернандо Да Силва финтира играч на домакините и метна страхотен пас впусналия се напред Радослав Василев. Последният с едно докосване изведе Атанас Курдов между Павел Чмвош и Станислав Ангелов, а юношата на „сините“ не показа сантименти с диагонален удар по тревата – 0:1.

В добавеното време на мача Божинов се „отличи“ с невероятен пропуск. Борислав Цонев с находчиво подаване по тревата намери нападателя на метър пред вратарското поле, който обаче някак успя да стреля точно покрай десния стълб. Гол от тази ситуация така или иначе нямаше как да падне, понеже страничният съдия правилно маркира засада на Божинов.

Левски влезе далеч по-надъхано в мача след паузата и набързо огради вратата на Славия. Защитата пред Георги Петков и самият вратар устояха на натиска, като ветеранът дори успя да се изпокара с Валери Божинов.

След кратко затишие, изпълнено с картони и нарушения, Левски отново започна да натиска методично. В 64-ата „сините“ имаха претенции за дузпа, след като Иво Пиргов блокира с тяло мощен шут на Мирослав Иванов на метри пред голлинията. Александър Костадинов обаче правилно отсъди да бъде изпълнен ъглов удар.

В 69-ата усилията на домакините бяха възнаградени след гол от статично положение. Кевин Бру центрира отляво, а на първа греда непокрит бе оставен резервата Димитър Макриев. Таранът леко отклони с глава, за да прати кълбото в далечния ъгъл, макар че от телевизионните повторения на ситуацията се видя, че голмайсторът е бил засада.

Славия като от нищото успя да върне аванса си в 74-ата минута. От пряк свободен удар Чавдар Янков прати топката пред вратарското поле, където Кире Ристевски с глава опъна мрежата зад Пламен Илиев.

Шоуто обаче не бе приключило и в 80-ата минута Пламен Крумов ознаменува дебюта си със синята фланелка с фантастичен гол. От 25 метра по диагонала защитникът изпълни брилянтен пряк свободен удар, с който заби топката до дясната греда за 2:2.

Секунди по-късно Макриев можеше да направи обрата пълен, след като много елегантно финтира Ристевски и излезе очи в очи с Петков, ала стреля точно до страничния стълб.

В заключителните минути обаче нервите взеха връх, като всичко започна от бразилеца Фернандо Да Силва. Той се ядоса на главния съдия след поредния фаул срещу себе си, а това му донесе втори жълт картон. Тогава южноамериканецът отказа да напусне терена, което пък доведе до кратко спречкване между отборите.

В добавеното време на мача Пиргов от Славия също бе отстранен, след като получи жълт картон за фаул срещу откъсващия се на центъра Цветан Генков. След солидно забавяне Александър Костадинов се сети, че бранителят на "белите" вече има официално предупреждение.

Равенството остави Левски на трета позиция с 44 точки, но толкова има и четвъртият Локомотив Пловдив. Славия пък е на 9-о място с 28 пункта.