Левски изигра нов добър мач, и се наложи с 1:0 при гостуването си на Лудогорец. Така „сините“ се поздравиха и с първи успех в Разград, и внесоха допълнителна интрига в битката за първото място в класирането. Лудогорец вече е само на точка пред втория Литекс, който по-рано днес спечели срещу Славия.

Левски се изравни с Ботев Пловдив и Локо Пд – с по 37 точки, като застана между двата пловдивски тима, преди дербито им в неделя. "Сините" са 4-ти към момента.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

Двуостър, интересен и емоционален мач предложиха Лудогорец и Левски на своите зрители. Реферът Георги Йорданов се показа екстра строг в действията си, като вдигна 15 жълти картона, четири от тях трансформирали се и в червени. Нервите обаче не попречиха на двата отбора да създадат дузини голови положения. Левски имаше по-чистите ситуации в целия двубой, и можеха да се поздравят и с по-убедителен успех. Лудогорец пък бе спрян от изключително силните изяви на Пламен Илиев в този мач.

Двубоят в Разград започна подобаващо за дерби, с атаки към двете врати, а Левски набързо откри резултата, още в третата минута, с което допълнително нажежи страстите.

Голът падна след центриране на Гаджев от пряк свободен удар, отляво по атаката на Левски, топката премина последователно през краката на Даниел Димов, Орлин Старокин, Димитър Макриев, и накрая Ларсен Туре бе този, който я добута през голлинията от един метър.

В седмата минута силен удар на Влади Гаджев от 30 метра прелетя точно над напречната греда, а в следващата атака на Лудогорец Кайсара опита да центрира по трева, успоредно на голлинията, Пламен Илиев се отличи с решителна намеса, и изби с крак, точно преди Безяк да забие топката във вратата му.

Лудогорец започна да натиска съперника след изминаването на първия четвърт час, а при едно центриране в наказателното поле на Левски, отново Пламен Илиев с малко изпревари Безяк, за да не бъде изравнен резултатът.

Арбитърът Георги Йорданов набързо показа три картона в рамките на 10 минути за Левски, а след това и един за Лудогорец, с което вся респект в играчите, които се опитваха да го репликират в началото на мача.

Минутите между 20-та и 40-та бяха с лек превес за домакините, като Пламен Илиев трябваше да се намесва с вещина, за да запази вратата си суха през първото полувреме. В 33-та минута Роман Безяк бе изведен от Марселиньо очи в очи с Илиев, но стражът изби. След това самият Марселиньо стреля опасно, от 12-13 метра, а топката прелетя на педя над напречната греда.

Финалните пет минути преди почивката бяха изцяло за Левски, а „сините“ профукаха две фантастични възможности да увеличат преднината си. В 41-та минута с малко късмет топката достигна до Туре, който очи в очи със Стоянов стреля от движение, а топката мина над вратата. Две минути по-късно Станислав Ангелов изведе по конец Димитър Макриев, който също се изправи срещу Стоянов, но вратарят на домакините се намеси отлично и с крак изби.

Първите 15-тина минути от второто полувреме бяха в полза на Левски. Веднага след подновяването на играта Боби Цонев бе намерен от Гари Родригес сам в наказателното поле, но стреля над вратата.

В 62-та минута Гари Родригес вече сам излезе очи в очи с Владислав Стоянов, но стражът на Лудогорец излезе навреме, а и Шоко застигна съперниковия футболист, и бе блокиран чисто.

Георги Йорданов заля отборите с нов дъжд от картони около 70-та минута, и накрая потърпевш се оказа Станислав Ангелов. Капитанът на Левски получи втори жълт картон в 75-та минута, след като изрита една топка при спряна игра. Така „сините“ останаха с човек по-малко да бранят преднината си, под започналия масиран натиск на Лудогорец.

Преди това петия си жълт картон този сезон регистрира и Антонио Вутов, и така и младокът, и Ангелов ще пропуснат мача с Черноморец в следващия кръг, но ще са на линия за вечното дерби с ЦСКА на 19 декември.

Страхотен шанс пропусна Лудогорец в 82-та минута, когато Кайсара центрира отляво, Мисиджан с хитър удар с глава стреля, но Пламен Илиев закова с една ръка топката пред голлинията с поредната си фантастична изява в този мач.

Невероятен пропуск направи Дъстли Мюлдер в 85-та минута, изведен сам-самичък срещу Владо Стоянов, прибърза с удара, и Стоянов спаси.

В 89-та минута Лудогорец пропиля златния си шанс за равенство, когато Ешпиньо стреля с глава в лявата греда на Пламен Илиев, след потресаващо поведение на Алекс Перес, който се наведе, за да остави противниковия играч да стреля.

На практика всичко приключи във втората минута от добавеното време, след като Кайсара също бе изгонен за два жълти картона, след като фаулира Вутов, и след това започна да го дърпа да става от земята, изнервен от ситуацията. Така Кайсара не само пропиля ценни секунди за Лудогорец, но и остави своите с 10 души, наравно на Левски до края.

Лудогорец: 21. В.Стоянов, 80. Кайсара, 5. Барт, 27. Моци, 25. Минев (20. Шоко 37), 23. Златински, 18. Дяков-к (8. Ешпиньо 80), 84. Марселиньо, 7. Александров (11. Кишада 66), 83. Мисиджан, 9. Безяк.

Левски: 23. Илиев, 2. Мюлдер, 25. Д.Димов, 4. Ангелов-к, 28. Пинто, 45. Гаджев, 6. Старокин, 18. Б.Цонев (10. Вутов 55), 59. Туре, 7. Макриев (5. Перес 80), 11. Родригес (55. Милиев 90+1)