Левски успя да победи Черноморец с 3:1 като гост в 9-ия кръг на А група и за първи път от началото на сезона вкара три попадения в шампионатен мач. „Сините“ затвърдиха традицията да се представят силно на стадион „Лазур“ в Бургас, като мачът с „акулите“ предложи доста интересни моменти и един куриозен автогол.

Успехът изкачи столичани в първата седмица на временното класиране и с 12 точки поне временно излязоха пред големия съперник ЦСКА. Черноморец пък остана с 10 точки, като се намира точно над зоната на изпадащите.

Старши треньорът на гостите Славиша Йоканович реши да заложи на почти същия състав, с който излезе срещу шампиона Лудогорец в миналия кръг, като единствената промяна бе включването на Ларсен Туре за първи път като титуляр в шампионатен мач. Новото попълнение застана отдясно на атаката и бе сред най-дейните играчи на „сините“.

Левски успя да наложи териториален превес още в първите минути на двубоя и това имаше решаващо значение. Бургазлии срещаха доста трудности с изнасянето на топката и логично бяха наказани. След като малко по-рано Цветан Генков пропусна да разстреля вратаря Ник Дашев с глава от около 8-9 метра, в 6-ата минута бившият играч на Локомотив София свали една топка към дъгата, където Мирослав Иванов стреля директно от въздуха и намери долния ляв ъгъл за 1:0.

Почти веднага столичани намалиха интензитета в играта и това позволи на Черноморец да се окопити. До средата на полувремето обаче интересни моменти липсваха, след което в разстояние на няколко атаки резултатът можеше да бъде променен и в двете посоки. В 22-ата Ларсен Туре започна бърза контраатака за Левски, като с пас надясно намери непокриития Генков. Таранът проби до наказателното поле, но от 7-8 метра нанесе крайно неточен шут по диагонала, който се изтъркаля в аут.

Черноморец отвърна мълниеносно и в 24-ата минута Фонсека бе изпуснато от отбраната на гостите. Крилото излезе очи в очи с Блажевич, премина го леко, но с десния крак не успя да намери опразнената мрежа. Само 120 секунди по-късно Жереми Манзоро центрира заучено от фаул към далечната греда, където Чико с глава стреля мощно в близкия горен ъгъл, но хърватският страж на Левски изби над гредата.

В 33-ата минута по-добрата игра на „акулите“ бе възнаградена с изравнително попадение. Преслав Йорданов бе изведен зад гърба на противниковата отбрана и съвсем неегоистично отклони вдясно към намиращия се на по-чиста позиция Фонсека. Последният пък със силен шут до лявата греда не остави особени шансове на вратаря – 1:1.

С голяма доза късмет обаче Левски възстанови преднината си, след като несериозно отиграване с глава на Чико предостави топката на Гари Родригес отляво. Холандецът веднага центрира към Генков, чийто удар с глава отскочи от дясната греда. Централният защитник на Черноморец Бруно Оливейра първи стигна до топката, но реши да чисти с шпагат и по изключително нелеп начин прати кълбото в собствената си мрежа.

„Акулите“ се хвърлиха смело напред след почивката в търсене на нов изравнителен гол, но атаките им не застрашиха по никакъв начин вратата на Блажевич. Вместо това „сините“ издебнаха своя шанс на контраатака, при която с хубаво отиграване блесна влезлият на почивката Димитър Макриев. Юношата на столичани замени Цветан Генков, който на няколко пъти получи медицинска помощ през първата част, и в 60-ата минута с интелигентен пас хвана в крачка цялата отбрана на бургазлии. Гари Родригес напредна спокойно към вратата и с технично изпълнение по тревата матира Дашев за 3:1.

Попадението определено поохлади първоначални щурм на Черноморец, а в 73-ата минута Гари Родригес бе много близо до втори гол в двубоя. Холандецът получи подарък от вратаря Ник Дашев, който опита да пресече с глава подаване към Макриев. Вместо това топката отиде право у холандеца, който преодоля напусналия своето наказателно поле страж и още един противник, преди да стреля към вратата. Там обаче Филипов с плонж изби на метър пред голлинията.

Десетина минути преди края Кевин Бру можеше да отбележи първия си гол с екипа на Левски, след като завъртя топката от фаул право към горния ляв ъгъл на Дашев. Младият вратар на Черноморец обаче с изключителна намеса отби удара на французина.

До края пък новият вратар на "сините" Горан Блажевич имаше време да блесне още един път. В 84-ата минута Перес изпусна Чико и крайният бранител на домакините стреля по тревата. Хърватският страж обаче излезе на време и скъси ъгъла, което му помогна да отрази с крак.

В следващия кръг Левски ще направи още една визита до Бургас, този път за мач срещу Нефтохимик. Черноморец пък посреща друг от столичните тимове - този на Славия, който днес направи 1:1 с новака Любимец.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК!