Младежкият национал на Португалия Жоао Силва пристигна в лагера на Левски за финални преговори, научи Гонг. Мощният нападател е собственост на Евертън, а за последно е играл под наем във Витория Сетубал.

22-годишният футболист е висок 189 см. Кариерата му започва в юношеските формации на Авеш. През сезон 2009/2010 вече за първия отбор отбелязва 14 гола в 30 мача. По този начин той става втория най-добър голмайстор за сезона.

На 10 юни 2010 година Силва е привлечен в отбора на Евертън от мениджъра Дейвид Мойс и подписва тригодишен договор с „карамелите“. Веднага след това е преотстъпен на Униао Лейрия, където за 12 мача отбелязва 4 гола.

През сезон 2011/2012 22-годишният футболист отново играе под наем от Евертън във Витория Сетубал и в 16 мача отбелязва 3 гола.

Жоао Силва е младежки национал на Португалия и има 11 мача, в които е отбелязал 3 гола.

Един от най-силните мачове на Жоао Силва е срещу Бенфика с екипа на Униао Лейрия. Споменатата среща завършва 3:3, като новата покупка на „сините“ вкарва два пъти на „Ещадио Луж“. Едно от основните му достойнства е изключително добрата игра с глава, която е логична с оглед сериозния му ръст.