Новият стадион „Варна” трябва да бъде завършен до година и половина, обяви изпълнителният директор на „Химимпорт” Марин Митев. Инвеститор на съоръжението е „Спортен комплекс Варна” АД, в който холдингът притежава 65 % от акциите, а другите 35 % са на Община Варна.

В момента се изготвя нов архитектурен проект на стадиона, който трябва да бъде готов до 3 месеца. След приключването му започват строителните дейности, като до средата на следващата година се предвижда да е изградена бетонната конструкция на съоръжението. Последният етап, включващ поставянето на тревна настилка, монтирането на седалки и други дейности, трябва да приключи до средата на 2013 година, обясни Митев.

Строителство на стадион „Варна” трябваше да започне през 2008 г. и да приключи през настоящата. Световната финансова криза обаче е променила първоначалния план и сроковете, заяви изпълнителният му директор. Наложило се е и промяна на проекта, който предвиждаше изграждането на спортни зали, жилищно строителство, търговски и фитнес центрове върху прилежащата площ на спортния комплекс. Тези инвестиционни намерения ще бъдат отложени и първо ще построи само стадион. Бюджетът за неговото изграждане не трябва да надхвърля 100 млн. евро. Капацитетът на съоръжението ще бъде за 35 000 - 40 000 зрители.

Досегашните разходи на „Химимпорт” по проекта възлизат на повече от 26,5 млн. лв. без ДДС, отчетоха от холдинга. Най-големите разходи по пера са били за строително-монтажни дейности – над 10 млн. лв., за отчуждаване на околните имоти – почти 7,7 млн. лв., за проектиране – 5,3 млн. лв. Срещу вложената досега сума е можело да бъде ремонтиран старият стадион, но той е нямало да отговаря на всички международни изисквания, добави още Митев. Също така е трябвало теренът да се завърти на 45 градуса.

От „Химимпорт” обявиха още, че новооткритият лекоатлетически стадион „Младост” вече е отворен целодневно за ползване от граждани.

Марин Митев заяви също, че ремонтът на стадион „Тича”, на който Черно море играе домакинските си срещи, ще бъде на стойност около 4 милиона лева. Предстои 30% от местата да са закрити с козирка. Сред изискванията, които трябва да бъдат спазени са осветление, съблекални, зала за пресконференции и други. От май догодина ще се извършат ремонтните дейности, като идеята е „Тича” да е готов за началото на сезон 2012/2013 година.

Мнението на Марин Митев за Черно море, има ли сили тимът да стигне до евротурнирите и колко е струвало третото място на тима, чуйте в прикачения звуков файл!

Представеният на 7 февруари 2007 година проект за стадион Варна: