Наказанието на Дока Мадурейра от Литекс бе намалено от 4 на 2 мача лишаване от състезателни права. Това реши Апелативната комисия към БФС на заседанието си в петък.

Така, Апелативната комисия не уважи и промени решението на Дисциплинарната комисия (ДК) от по-рано през седмицата. От ДК решиха да накажат Дока с 4 мача заради удара с глава в главата на Тони Костадинов по време на мача с Пирин от 18-ия кръг в А група. Тогава бразилецът не получи червен картон от съдията Николай Йорданов, а последният “изгоря” за два месеца заради пропуска си.

ВИДЕО С ОБЯСНЕНИЯТА НА ПАВЕЛ КОЛЕВ - ТУК!

След решението на ДК, от Литекс обявиха, че ще обжалват сериозното наказание, и в крайна сметка то бе намалено от Апелативната комисия към БФС на 2 срещи и 800 лева.

Това означава, че Дока ще пропусне мачовете с Локомотив Пловдив и Академик София. Той обаче ще бъде на линия за срещата с ЦСКА и двубоя с Левски за Купата на България.

По време на заседанието бяха изслушани съдийският наблюдател на мача Пирин – Литекс Павел Георгиев, делегатът Петьо Дончев и секретарят на Дисциплинарната комисия. Комисията е изгледала на няколко пъти запис с въпросния случай, след което уважи частично молбата на Литекс, за да промени наказанието, наложено на Дока Мадурейра.

„При взимането на това решение Комисията взе предвид освен изгледания видеозапис, от който изобщо не става ясно категорично, че има удар в главата на футболиста от Пирин – Костадинов, поведението на длъжностните лица на този мач, включително и на лекарският щаб на Пирин, който изобщо не влиза на терена, не се намесва по никакъв начин, за да окаже помощ на въпросния състезател, който става и си продължава мача без никакъв проблем. Нещо повече, на заседанието на Дисциплинарната комисия не е представено никакво медицинско свидетелство от Пирин за някакви последствия след този удар на футболиста на Литекс. Делегатът на мача не е описал този инцидент, същото важи и за страничните съдии, и особено единият от тях, който не сигнализира по никакъв начин главния съдия за удар с глава на Дока”, сподели пресаташето на БФС Павел Колев.

На въпрос на журналистите, как така комисията не го е видяла, след като се вижда добре на видеозаписа, Павел Колев отговори: „Вие го виждате, комисията не го вижда. Гледат го внимателно, има опит за удар. Дали наистина има съприкосновение, аз лично смятам, че на базата на един видеозапис, когато един човек удари друг човек в главата, би трябвало да има последствия”.

ВИДЕО С ОБЯСНЕНИЯТА НА ПАВЕЛ КОЛЕВ - ТУК!

„Всеки има право на коментари. Аз това, което видях от заседанието е, че никакви интереси не се обслужват. Членовете на Апелативната комисия се опитаха да вземат решение на базата на нормативните документи и на това, което се вижда от видеозаписа. За съжаление, има един много неприятен момент и той е, че точно тази гледна точка, от която може много ясно да се види, дали наистина има удар в главата на Антон Костадинов липсва във видеозаписа. Има камера, която е отпред и камера, която е отзад. Но тази странична камера, която може да покаже дистанцията между двамата футболисти, я няма и това е затруднило работата на комисията”, каза още Павел Колев.

На въпрос свързан с развихрилия се т.нар. бойкот на „малките клубове” Павел Колев каза: „Аз чувам друго, че тези клубове намаляват прогресивно. Така чувам. Вие проверете дали е така. Всъщност кметът на Каварна по документи няма нищо общо с Калиакра. Така че аз не съм сигурен дали самият футболен клуб наистина има намерение да бойкотира въпросния мач. А за другите клубове, които участваха на тази среща, съм убеден, че изобщо не одобряват подобни ултиматуми”.

ВИДЕО С ОБЯСНЕНИЯТА НА ПАВЕЛ КОЛЕВ - ТУК!