Отборът на Литекс си направи своеобразен коледен подарък. Ловчанлии победиха с 5:2 като гост Локомотив Пд в мач от 23-я кръг на А група. С успеха „оранжевите“ си гарантираха първата позиция в класирането по коледните и новогодишни празници. Литекс ще остане лидер по време на паузата пред Лудогорец.

ВИДЕО ОТ ПОБЕДАТА НА ЛИТЕКС НАД ЛОКО ПД ВИЖТЕ ТУК!

За състава на Златомир Загорчич блесна нападателят Уилмар Джордан, който оформи своя хеттрик. Двубоят в Пловдив ще бъде запомнен и с цели четири червени картона – по два за двата състава.

Двубоят започна вихрено с изключително спорна ситуация още на старта на мача. В 3-та минута топката се оказа в мрежата на Локомотив Пловдив, след като Джордан засече с глава центриране. Реферът обаче бе свирил предварително нарушение на нападателя на Литекс, въпреки че такова не се видя дори при телевизионните повторения.

В 24-та минута натискът на „оранжевите“ се превърна в гол. Джордан бе изведен зад защитата на домакините от Момчил Цветанов, а нападателят отправи диагонален удар за 1:0.

Само три минути по-късно грешка в защитата на Локо Пд, вратарят Йордан Господинов и Диего се сблъскаха пред наказателното поле, Момчил Цветанов пое топката и не сгреши за 2:0.

Малко след настъпването на средата на първото полувреме Локомотив Пловдив отбеляза забележителен подем в играта си и видимо започна да търси път към вратата на Литекс. В 39-та минута домакините зарадваха своите фенове. Крис Гади изскочи зад защитата на Литекс и засече топката от въздуха след центриране отляво на Мартин Камбуров.

Второто полувреме започна също толкова увлекателно за феновете на футбола, както и първото. Веднага след подновяването на играта резултатът бе изравнен. След центриране от фаул на Здравко Лазаров, Александър Тунчев, останал непокрит, засече отблизо за 2:2.

ВИДЕО: Литекс с коледен подарък  гарантирано първо място след победа над Локо Пд

източник: LAP.bg, Андро Дюлгерян

Само три минути по-късно Локо Пд получи пореден удар, този път от свой собствен играч. Йордан Тодоров остави своите с човек по-малко, след като получи втори жълт картон за грубо влизане в каката на Мирослав Манолов.

В 56-та минута Литекс успя да се възползва от поредния си шанс. Златинов успя да асистира на Уилмар Джордан, който от точката на дузпата реализира за 3:2. Малко след това обаче „оранжевите“ също останаха с един футболист по-малко. Александър Цветков получи втори жълт картон, с което числения брой на играчите в съставите на пловдивчани и ловчанлии се изравниха.

В 78-та минута Джордан оформи своя хеттрик от дузпа. Наказателният удар бе отсъден за нарушение на Асен Георгиев срещу Румен Руменов.

В края на мача Костадин Марков получи директен червен картон, след като наплю Пламен Гълъбов след едно единоборство. По този начин домакините от Пловдив доиграха двубоя с 9 души. Самият Гълъбов обаче го споходи подобна съдба в последната минута на мача, след като получи втори жълт картон.

В самия край на срещата 18-годишният юноша Георги Минчев реализира красив гол от границата на наказателното поле за 5:2.

ВИДЕО: Литекс с коледен подарък  гарантирано първо място след победа над Локо Пд

източник: LAP.bg, Андро Дюлгерян

Локомотив Пловдив може да отнесе сериозно наказание. Причина за това е бутилка, хвърлена от трибуните, която удари в главата Страхил Попов. След падането на играча на земята бяха хвърлени още няколко такива бутилки към терена. Малко преди това и треньорът на Литекс Златомир Загорчич бе заплашен да пострада от бутилка с вода, полетяла към него.

Отборът на Литекс ще зимува на първо място в А група с 50 точки. Тимът си гарантира лидерската позиция независимо от резултата на мача между Лудогорец и Локомотив София. Съставът от Разград обаче ще има и един мач по-малко, дори и след приключването на 23-я кръг. Локомотив Пловдив заема 3-о място с 41 точки.