Левски не срещна никакви трудности при гостуването си на Миньор и победи в Перник с 4:0 в срещата, която даде началото на 11-ия кръг в А група. „Сините“ бяха категорични срещу обезкървения си съперник и с попадения на Базил де Карвальо, Владимир Гаджев, Кристовао Рамос и автогол на Сабри Бумела взе нови три точки в битката за първото място.

Рожденикът Христо Йовов, който днес навърши 35 години, символично записа 35 минути на терена, след като влезе като резерва след почивката.

За гостуването в Перник Илиан Илиев не експериментира със схемата, както стори срещу Локо Пловдив в миналия кръг, и заложи на схема с един нападател в лицето на Базил Де Карвальо. Даниел Димов пък действаше в центъра на отбраната с Ромейн Ели, а Дъстли Мюлдер и Орлин Старокин бранеха фланговете пред Пламен Илиев. Владимир Гаджев, Роман Прохазка и капитанът Станислав Ангелов влязоха в ролята на вътрешни полузащитници, докато Кристовао Рамос и Илиян Йорданов пробиваха по крилата.

В началото на мача преобладаваха грешките, но все пак Левски успя да наложи лек териториален превес. В 8-ата минута Илиян Йорданов изведе чудесно Прохазка по левия фланг, а халфът проби в наказателното поле, където обаче се оплете при дрибъла и топката му бе отнета. Това даде началото на мълниеносна контраатака за домакините, при която Окечукво се оказа очи в очи с Пламен Илиев, а стражът на „сините“ се затича да го пресрещне извън пеналта. При единоборството нито един от тях не установи контрол върху топката, която бе изчистена от Димов.

Малко преди изминаването на четвърт час игра, Левски поведе с известна доза късмет. Старокин центрира отляво, а Сабри Бумела, който бе притеснен от Рамос, опита да изчисти с глава, но прати топката неспасяемо в долния десен ъгъл на Пейков.

ВИДЕО: Левски подари на Йовов разгром над Миньор

източник: Gong.bg

„Чуковете“ опитаха да упражнят натиск, а по-активната им игра доведе до три поредни корнера и отменен гол на Окечукво. Нападателят прониза Пламен Илиев след неуспешен удар на Брахими от дистанция, но попадението му справедливо не бе признато заради засада.

В 30-ата минута Илиян Йорданов можеше да накаже за втори път отбраната на Миньор, след като надскочи персоналния си пазач при центриране отдясно, но ударът му с глава облиза външната страна на мрежата. Седем по-късно Мюлдер се отскубна отдясно, нахлу мощно в наказателното поле, но избра да центрира, вместо да стреля към вратата, и топката излезе в аут.

В 41-ата обаче Де Карвальо бе изведен между централните бранители на домакините и стигна до наказателното поле с човек на гърба, но това не му попречи да шутира ниско в левия ъгъл за 0:2.

След почивката „чуковете“ получиха нов удар. В 49-ата Гаджев мушна топката между краката на Цветков и останал сам срещу вратаря лесно го преодоля, за да направи преднината на отбора си класическа. Секунди по-късно националът можеше да вкара втори гол, но силният му удар от остър ъгъл прелетя над гредата.

В 59-ата ситуацията за Миньор съвсем се влоши, след като влезлият като смяна преди секунди Жоао Силва проби отдясно и от аутлинията върна кълбото към точката на дузпата. Трима бранители на домакините само изгледаха как Кристовао Рамос простреля Пейков за четвърти път в мача.

Оттам насетне двубоят определено се доиграваше и въпреки опитите на Миньор да атакува до нови опасности пред двете врати не се стигна.

Така "сините" събраха 28 точки и поне временно излязоха начело в класирането. Миньор пък остава твърдо последен с 6 точки.