Отборът на Берое затвърди репутацията си неудобен съперник за Ботев Пловдив, след като взе трето поредно дерби на Тракия. На своя стадион старозагорци се наложиха с 1:0 над втория във временното класиране и благодарение на попадението на Давид Каядо се измъкнаха от зоната на изпадащите.

Двубоят бе доста динамичен и оправда очакванията, макар че при „канарчетата“ се усети липсата на контузения Тодор Неделев. В негово отсъствие неговите партньори в атака сториха твърде малко, докато играчите на Петър Хубчев успяха да се възползват по най-добрия начин от шансовете си.

Мачът в Стара Загора започна сравнително тихо откъм опасни положения, като в първия четвърт час около централния кръг се водеше сериозна битка за всяка педя терен. Пловдивчани опитаха да наложат волята с преса, която даде резултат, но за кратко. Домакините много бързо се ориентираха към контраатаките, с които започнаха да създават грижи на „жълто-черната“ отбрана.

Първият по-сериозен шанс в мача се откри пред крилото на Ботев Ромарио, който в този мач заедно със сънародника си Луис Педро играха като чисти нападатели. Костадин Дяков изпълни тъч отляво, а Иво Иванов и Борислав Стойчев не се разбраха, което остави огромно пространство за холандеца в наказателното поле. Той нагласи топката на десния си крак и от около 16 метра шутира по диагонала, но право в ръцете на Иван Караджов.

Тази ситуация пораздвижи играта на беройци в предни позиции и те успяха да реализират при първото си чисто положение. В 21-ата минута Ронкато получи топката отдясно и оставен един на един срещу Веско Минев центрира много точно към намиращия се пред точката на дузпата Венци Христов. Националът отклони още по-наляво към Давид Каядо, който от няколко метра без забавяне я прати в долния десен ъгъл зад Адам Стаховяк.

Секунди по-късно Берое отново хвана „канарчетата“ на контраатака и Веселин Пенев чудесно копна топката напред към измъкващия се сам срещу вратаря Каядо. Стаховяк обаче навреме напусна наказателното си поле и с тяло блокира опита на португалеца да го финтира.

Постепенно старозагорци заиграха с една идея по-дефанзивно, но Ботев срещаше доста трудности дори да стигне до наказателното им поле. В 36-ата обаче такъв шанс се откри пред Ромарио, след като Иво Иванов увисна лошо, докато се опитваше да пресече дълъг пас. Топката стигна до холандеца, който проби в наказателното поле и малко преди да бъде блокиран от Стойчев от остър диагонал стреля към горния десен ъгъл. Караджов обаче бе успял да скъси разстоянието и топката го уцели в лицето.

На почивката старши треньорът на гостите Станимир Стоилов потърси офанзивна промяна в своя тим, като пусна Вандер Виейра вместо Костадин Дяков, но в 53-ата минута Берое можеше първи да стигне до гол. С елегантни финтове Венцислав Христов се измъкна по левия фланг и центрира, Бобан Грънчаров закачи топката с глава и тя стигна до другия край на наказателното поле. Там Евандро Ронкато от 8-9 метра шутира мощно с десния крак, но Стаховяк затвори близкия си ъгъл. При последвалия корнер Георги Андонов като на шега надскочи цялата отбрана на „канарчетата“, но с глава стреля над гредата.

Впоследствие двубоят утихна, но в 67-ата минута Анисе можеше да попари домакините, след като получи отличен извеждащ пас по тревата от Борис Галчев. Малгашът овладя необезпокояван на метър-два зад точката на дузпата и нанесе сравнително силен, но лошо насочен удар, който бе спасен от Караджов.

В 78-ата минута Берое получи неочакван подарък. Йордан Христов се засуети около топката в собственото си наказателното поле, докато я пазеше от Венци Христов. Таранът на домакините успя да отнеме чисто, след което се измъкна и от Грънчаров и стреля към далечния ъгъл от много остър диагонал. Стаховяк бе преодолян, но топката излезе доста встрани в аут.

В 85-ата минута централната защита на Берое още веднъж се пропука сериозно, след като Ромарио с висок пас изведе влизащият на скорост Вандер. Пламен Крумов застигна бразилеца навреме и му попречи да нанесе достатъчно точен и силен изстрел, а Караджов затисна топката.

В добавеното време на двубоя капитанът на "жълто-черните" пък бе много близо до това да си отбележи автогол. Националът опита да върне с глава към Адам Стаховяк и го прехвърли, но за свой късмет топката излезе в корнер.

С днешния успех Берое събра 12 точки и изскочи на 8-о място, докато Ботев остава втори, но вече с пасив от 4 точки спрямо лидера Лудогорец, който е с 21 в актива си.

ВИДЕО ОТ ПОБЕДАТА НА БЕРОЕ НАД БОТЕВ ВИЖТЕ ТУК!