Четири мача наказание и 1000 лева глоба получи голмайсторът на Литекс Дока Мадурейра.

Бразилецът бе санкциониран от Дисциплинарната комисия към БФС, след като удари с глава Антон Костадинов от Пирин по време на мача между двата състава от последния кръг на А група.

ВИЖТЕ КАК ДИСЦИПЛИНАРНАТА КОМИСИЯ НАКАЗА ДОКА ТУК!

Въпреки че арбитърът Николай Йорданов подмина ситуацията по време на двубоя, но на днешното си заседание, въпреки липсата на доклади от съдията и от делегата Петьо Дончев, благодарение единствено на доклада на съдийския наблюдател Павел Георгиев, Дока бе наказан.

При това положение той пропуска мача за Купата на България с Левски и шампионатната среща с ЦСКА.

Комисията е дала своето решение по чл.22 от правилника, по по-тежката точка “е”, където пише, че за удар в главата на противников състезател наказанието е 4 мача лишаване от състезателни права и глоба от 1000 лева.

“Ако случаят отсъстваше и в доклада на съдийския наблюдател, ние щяхме да бъдем с вързани ръце,” обясни председателят на Дисципа Юрий Кучев.

“Много е опасно да се самосезираме, тъй като този случай придоби известност чрез медиите, но други подобни биха могли да не станат достояние на медиите, и по този начин да бъдем обвинени в двоен аршин. Затова избягваме да се самосезираме. Между другото, и в случая с Гара Дембеле неотдавна, само едно от длъжностните лица бе описало инцидента му със страничния съдия. Заради непрекъснатите несъответствия в докладите на длъжностните лица, поискахме среща с останалите комисии, на които да уточним къде е разминаването. За този случай специално, сме сезирали Съдийската комисия, и Спортно-техническата, за отсъствието на описание на инцидента. Смятам обаче, че и ръководството на БФС трябва да вземе отношение,” добави Кучев.

ДК е била сезирана от Съдийската комисия, за нанесени обиди в медиите от страна на Емил Наков от Пирин. При това положение шефът на “орлетата” е глобен с 3000 лева.

Единственият друг сериозен казус на продължилото 90 минути заседание на Дисципа бе този от мача Септември Симитли - Вихрен, отложен от миналата сбирка. Повиканият на заседанието треньор на Вихрен Йордан Самоковлийски е наказан за три срещи и с 1000 лева глоба, а самият клуб е лишен от домакинство за един мач. Куриозното е, че други наказания след изминалия кръг, освен това на Дока, няма. “За тази седмица имаме едва 13 000 лева от глоби, а обикновено са по 60 хиляди,” пошегува се Юрий Кучев.