Бунтът на по-малките клубове в А група стартира днес със среща инициирана от кмета на Каварна Цонко Цонев. Той събра в София представители на шест от така наречените по-малки клубове в елита. На срещата Цонко Цонев бе упълномощен да представлява и отбора на Монтана. Освен него присъстваха Емил Наков (Пирин), Семир Селимински (Академик София), Веселин Танев (Видима) и Пламен Атанасов (Миньор). ПФЛ също имаше свой представител в лицето на Атанас Караиванов. Собственикът на Левски Тодор Батков също е подкрепил сбирката на отборите в телефонен разговор с Атанас Караиванов.

ВИДЕО ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА - ТУК!

Отборите поискаха повече прозрачност от страна на БФС, по-добро съдийство и коректно разпределение на телевизионните права.

„Клубовете издържат БФС. Ние работим, за да влизат пари във футболната централа. Всяка година всички плащаме около 4 млн. лева на БФС с всякакви такси и глоби. От телевизионните права идват 5,6 млн. лева. Виждате каква част влиза в БФС. Искаме да знаем колко души работят в БФС, колко служебни автомобили имат, няма никакъв отчет”, каза Цонко Цонев.

В същото време Емил Наков заяви, че наказанието на Николай Йорданов е твърде малко. Проблемът със съдийството бе засегнат и от другите представители на клубовете. „Искаме малко повече уважение към нас и феърплей на терена. Трябва всички да бъдем равнопоставени”, каза мениджърът на Академик Семил Селимински.

„Искаме по-голяма обективност от страна на реферите. Съдиите са сбалото място на българския футбол. Делегатите и съдийските наблюдатели трябва да бъдат по-обективни. До момента никога не сме писали жалби, тъй като няма смисъл”, каза изпълнителният директор на Миньор Перник Пламен Атанасов.

В същото време мениджърът в ПФЛ Атанас Караиванов заяви, че българският футбол бедства като хората в Буркина Фасо, където в момента е председателят на лигата Стефан Капралов. „Имаме добър контакт с клубовете, но контактът с БФС куца. В наредбите пише, че някои решения се вземат заедно между БФС и ПФЛ, но това далеч не е така”, каза Караиванов.

Междувременно се разбра, че са сериозно орязани парите на ПФЛ, които са получавани от глобите на клубовете. На последния Изпълком е било взето решение в лигата да влизат едва 25% от постъпленията от глоби за картони. До преди това решение глобите са се разпределяли по равно между БФС и ПФЛ.

ВИДЕО ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА - ТУК!