Отборът на Ботев Пд победи с 2:0 Локомотив Пд в голямото дерби на Пловдив. Двубоят от 8-я кръг на А група се игра на стадион „Христо Ботев“.

С показаното в този двубой „жълто-черните“ се превърнаха в абсолютен хегемон на града, поне до следващия голям сблъсък между местните съперници. Двете попадения за „канарчетата“ реализира Абел Анисе. Мачът бе белязан и от два червени картона, получени от До Кармо и Борис Галчев.

Победата е първа за наставника Станимир Стоилов в пловдивското дерби. Над 12 000 зрители на съоръжението допринесоха за невероятната атмосфера на стадиона.

След спечелените сладки три точки Ботев е лидер във временното класиране на А група със 17 точки, преди да са се изиграли още срещите на останалите тимове от челото. Локо Пд заема 4-а позиция с 13 пункта.

Първото опасно положение в мача бе в полза на Ботев Пд още в 5-та минута. След центриране от аутлинията, Ромарио отблизо игра с топката, но не успя да я засече в очертанията на вратата.

„Жълто-черните“ поведоха в резултата в 18-та минута. Тодор Неделев изведе чудесно Абел Анисе зад защитата на Локомотив Пд, а бившият играч на ЦСКА не сгреши с точен удар за 1:0.

Последва натиск от страна на домакините, но само няколко минути по-късно феновете на Ботев бяха попарени. В 27-та минута Борис Галчев получи втори жълт картон и съответно червен, за две нарушения, извършени в рамките само на 6 минути.

В 33-та минута Локомотив Пд успя да създаде по-сериозна опасност пред вратата на Адам Стаховяк. Йордан Тодоров центрира по земя, До Кармо и двама защитници на домакините не успяха да стигнат до топката, за сметка на вратаря на „канарчетата“.

Няколко минути преди почивката двата тима си размениха по едно положение. В 43-та Тодор Неделев стреля, но покрай вратата, а малко след това Мартин Камбуров загуби равновесие и не успя да отправи точен удар.

Станимир Стоилов направи една смяна още на почивката, като на мястото на Вандер пусна Георги Сърмов. Наставникът заложи на Ромарио отляво, а Абел Анисе заигра като централен нападател, което даде резултат в последствие. Домакините започнаха да разчитат на контраатаки, а това се оказа печеливш ход. В 55-та минута Ромарио преодоля Крачунов, навлезе в наказателното поле отляво, подаде на крака на Абел Анисе, който отблизо реализира своя втори гол в мача за 2:0.

Само четири минути по-късно съотношението на играчите отново бе възстановено, след като До Кармо си заслужи втори жълт картон за симулация в наказателното поле.

До края на срещата Ботев Пловдив продължи да доминира, но нови попадения така и не бяха отбелязани, въпреки видимото желание и на играчите на Александър Станков да се разпишат. В 78-та минута Диего отправи много мощен далечен удар, но Адам Стаховяк със сетни сили изби в корнер. В заключителните минути и Ромарио опита шансовете си, но те не стигнаха за ново попадение.

В следващия кръг от шампионата Локо Пд посреща Пирин ГД, а Ботев Пд гостува на Берое в Стара Загора.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК!

Ботев Пд: Стаховяк, Христов, Спрокел, Грънчаров, Минев, Иршак, Анисе (Костов 90'), Галчев, Неделев (Дяков 86'), Вандер (Сърмов 46'), Ромарио.

Локомотив Пд: Господинов, Тодоров (Кики 81'), Крачунов, Тунчев, Диего, В.Георгиев (Паулино 60'), Н'Дайе, Якимов (Марков 62'), До Кармо, Камбуров, Лазаров.

Гл. съдия: Георги Йорданов

Стадион: Христо Ботев