„Жалко за Ботев Пловдив. Това е един от най-старите футболни клубове в България с много славна история. Жалко е, че бе доведен до това състояние”, заяви вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев по повод наболелия въпрос дали тимът от Пловдив ще стартира пролетния дял от първенството. Вицето на футболната ни централа се изказа след заседанието на Професионалната футболна лига.

 

„БФС си има наредба и тя се спазва. Днес ще заседават комисиите на централата и до края на деня ще имаме решение по случая Ботев Пловдив. До 72 часа до началото на първенството всеки футболен отбор трябва да има лицензиран треньор, футболисти и лицензиран стадион където да играе мачовете си. При положение, че те не са изпълнили нито едно от тези изисквания, сами се досещате накъде отиват нещата”, добави Фурнаджиев по казуса Ботев.

 

„Получи се много ползотворна дискусия. Трябва да отчетем разбира се и високото присъствие от европейската футболна лига. Видяхме една много интересна презентация – къде се намираме, какво трябва да направим, за да вървим напред. Вижда се, че макар 20 години държавата да не е инвестирала във футбола, той се намира в златната среда на европейската футболна централа, та дори и в първата половина”, разкри в подробности един от босовете на футбола у нас заседанието на ПФЛ.

 

„Знаем на какъв хал сме. Взели сме мерки както за лицензиране, така и за инвестиции в базите. Има депозирано писмо в Министерски съвет, какви средства са нужни за реконструкция на стадионите. Надяваме се, когато правителството намери пари, те да бъдат отпуснати и в рамките на година ремонтите да бъдат извършени”, каза още Фурнаджиев.

 

„Приходите на букмейкърските компании са между 14 и 17 милиарда евро.  Абсолютно редно е щом тези пари са изкарани от продукта футбол, част от тях да отиват в националните асоциации и клубовете. Вече са взети мерки за промяна на законодателството в ЕС, има разрешение на Еврокомисията и сега се търси законовата рамка, за да могат част от тези пари да отиват при клубовете”, сподели вицепрезидентът на БФС.

„Футболът в България се промени и голяма роля за това изигра телевизионното излъчване на мачовете. Самите футболисти са по-мотивирани, като знаят, че цяла България ще ги гледа. Чисто финансово парите от ТВ права ще спомогнат за реконструкция на базите. Призовавам президентите на футболните клубове, тези средстава да бъдат използвани целево”, завърши Атанас Фурнаджиев.